« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
PROGRAM BOŽANSKOG ZDRAVLJA

Akupresura - liječenje dodirom

Metoda akupresure i akupunkture temelji se na načelu koje smatra da je ljudsko tijelo savršeno umrežen instrument

Liječenje dodirom je izuzetno učinkovito
Liječenje dodirom je izuzetno učinkovito (Arhiva)
Više o

akupunktura

,

akupresura

,

liječenje dodirom

Zbog nezdrave prehrane, nepravilnog disanja, stresa i ostalih čimbenika naši organi ne dobivaju dostatnu količinu energije. Toksini se gomilaju u tijelu i jednostavno dolazi do opterećenosti i neravnoteže u organizmu, pa stoga da bi se ravnoteža ponovno uspostavila bolesni organi su prisiljeni crpiti energiju iz zdravih organa. Ovo je ujedno i razlog zbog kojeg se većina ljudi osjeća premoreno i bezvoljno, čak i neovisno o tome koliko imaju obveza i briga u životu.

Metoda akupresure i akupunkture temelji se na načelu koje smatra da je ljudsko tijelo savršeno umrežen instrument, kroz koje protječu određeni kanali ili meridijani čineći tako skup međusobno povezanih sustava. Sve dok energija ili elektricitet slobodno teče kroz ove meridijane tijelo je zdravo. Smatra se da postoji oko 900 točaka na tijelu koje su povezane sa meridijanima i našim unutarnjim organima.

Akupresura dolazi od riječi „Aku" igla i „presura" pritisnuti. Stimuliranjem određene točke palcem, kažiprstom ili pak nekim tupim predmetom pokrećemo tok energije koji potom putuje do odgovarajućeg organa i na taj ga način energizira i iscjeljuje. U slučaju akupresure, najčešće se koriste točke na dlanu ili stopalu.

Naziv akupresura ima očite sličnosti sa akupunkturom. Međutim između te dvije plemenite vještine postoje određene razlike. Dok je za akupunkturu potrebno prethodno školovanje, iskustvo i vještina, akupresuru bez problema može primijeniti bilo tko. Isto tako, kod akupunkture se koriste određene igle od zlata i srebra, dok se kod akupresure tretman vrši jednostavnim pritiskom na određeni dio tijela.

Metoda liječenja pritiskom

Ključan čimbenik kod ljudskog zdravlja i njegovog optimalnog funkcioniranja je endokrini sustav, odnosno sustav žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem. Endokrine žlijezde luče hormone preko kojih kontroliraju metabolizam, reguliraju funkcije mozga i svih organa, ali i vrše prilagodbu organizma na promjene u okolini te ga na taj način štite od bolesti. O pravilnom funkcioniranju endokrinog sustava ne ovisi samo naše fizičko zdravlje, već i naše emocionalno i mentalno stanje. Mnogi problemi koji se inače smatraju psihičkim su ustvari izazvani lošim radom jedne ili više žlijezda. Dođe li do poremećaja u jednoj žlijezdi, ni ostale neće raditi kako treba, s obzirom da su usko povezane jedna sa drugom. Stimuliranjem određenih točaka na dlanu dovodimo endokrini sustav u ravnotežu, te tako osiguravamo temeljni uvjet za optimalno zdravlje.

Solarni pleksus u ravnoteži

Po drevnim istočnjačkim disciplinama solarni pleksus se smatra središtem tijela. Čini ga veliki splet živaca u području trbuha i predstavlja kontrolni centar za sve organe u trbušnoj šupljini. Prije svakog tretmana akupresure najprije je potrebno provjeriti stanje našeg solarnog pleksusa. Kod podizanja teških predmeta, nadutosti ili plinova, ovaj centar se može poremetiti, odnosno izaći iz svog prirodnog položaja, te se pomaknuti prema gore ili prema dolje. Pomicanjem prema gore dolazi do zatvora, pomicanjem prema dolje dolazi do povećane peristaltike. Ako solarni pleksus duže vremena stoji pomaknut te se ne korigira, može doći do ozbiljnijih oboljenja. Podsjetimo se, jedan od glavnih uzroka raka debelog crijeva je kronični zatvor. Također, neispravan pleksus može uzrokovati niz drugih problema kao što su bolovi u trbušnim organima, otežano disanje i drugo.

Provjeru solarnog pleksusa možemo izvršiti na prazan želudac jednostavnim pritiskom na pupak dok ležimo na leđima. Ako osjećamo pulsiranje u pupku, pleksus je u redu, međutim, ako se pulsiranje osjeti ispod ili iznad pupka, to znači da je pleksus podignut ili spušten, tj .da postoji određeni poremećaj. Naravno, ne treba stvarati paniku jer je solarni pleksus moguće vratiti u normalan položaj sljedećim vrlo jednostavnim metodama:

1. Redovitim prakticiranjem tehnika disanja kojima se održava pleksus u ispravnom položaju (jača se muskulatura i organi trbušne šupljine)

2. Pritiskom akupresurne točke za solarni pleksus, koja se nalazi otprilike negdje na sredini dlana, pa stoga masirajući i pritiskujući to područje moguće je izazvati željeni efekt

3. Vježbom ispravljanja položaja koja se izvodi na sljedeći način:

Stavite desni dlan sa unutarnje strane lijevog lakta i čvrsto pritisnite. Sa trzajem podignite lijevu ruku i pokušajte dotaknuti lijevo rame sa ispruženim palcem. Nakon što ste ponovili trzaje 20 puta, isto napravite i na desnoj ruci, također 20 puta. Izvođenje vježbe preporuča se ujutro na prazan želudac ili 3 - 4 sata nakon obroka.

Energizirajte se i osvježite

Navečer se preporučuje izmasirati stopala, tabane i listove budući da su tijekom cijelog dana nosile težinu tijela. Kako bi održali dobro i optimalno zdravlje najbolje je svakodnevno masirati cijeli dlan te područje oko ručnog zgloba gdje se nalazi točka za limfne žlijezde. Ako prilikom pritiskanja određenih točki osjetimo bol, to znači da postoji problem u organu s kojim je ta točka povezana. Obično su to: točka za želudac (malo ispod mjesta gdje se spajaju palac i kažiprst) zbog nezdrave hrane i nervoze, točka za bubrege (sredina dlana) zbog preopterećenosti organizma toksinima, i venerin brijeg (široki mesnati dio u dnu palca) što ukazuje na problem sa žlijezdama. Temeljito masiranje dlanova i nogu je kao redovito servisiranje automobila. Ljudsko tijelo je u biti vozilo koje nas vodi kroz život. Što više vodite računa o njemu, to vas ono bolje služi te traje mnogo duže.

Akupresura je jednostavna vještina kojom možemo izliječiti razne bolesti, od lakših do težih, kao i loše navike. Tako pritiskom na vrh određenog prsta dulje od 3 minute, moguće je izazvati anestetički efekt u slučaju glavobolje, zubobolje ili pak bolova u trbuhu. Za trajni pritisak moguće je primijeniti i štipaljke ili gumice. Trljanjem točke na sredini brade 2 puta dnevno 2 - 6 minuta olakšat ćemo tegobe sa zatvorom. Za osobe starije od 40 godina preporučuje se masiranje točke na sredini desne nadlanice. Tretiranjem ove točke smanjuje se istjecanje energije iz tijela pa se osoba osjeća vitalnije, bez obzira na godine.

Više o akupresuri i njenoj primjeni možete saznati u Parku Božanske Energije.

Autor: Goran Mizdrak

© Copyright Park Božanske Energije, Zagreb

01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)

e-mail: info@divineenergypark.org;
Facebook: Divine Energy Park, Twitter: DivinEnergyPark

www.divineenergypark.org

10.09.2013. 20:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh