« Fun
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci

Aktivni vulkanski pepeo prodaje se na internetu

Cijena pepela čileanskog vulkana Chaitena kreće se od 2 do 300 dolara

Četiri uzorka vulkanskog pepela ponuđena su za prodaju na nekoliko web stranica, a zainteresiranih ima mnogo
Četiri uzorka vulkanskog pepela ponuđena su za prodaju na nekoliko web stranica, a zainteresiranih ima mnogo (Getty Images)
Više o

Chaiten

,

vulkan

,

vulkanski pepeo

Uzorci pepela čileanskog vulkana Chaitena, koji je u aktivnoj fazi, ponuđeni su na prodaju na nekoliko internetskih stranica u Argentini, po cijeni od manje od dva dolara do gotovo tri stotine dolara, prenosi TotalPortal.

Četiri uzorka vulkanskog pepela koji je prekrio okolicu mjesta Esquel i El Bolson, na jugu Argentine, ponuđena su za prodaju na stranici MercadoLibre.com, po cijeni koja se kretala od pet argentinskih pesa (1,7 dolara) do 500 pesa (295 dolara).

 - Pepeo vulkana Chaitena stopostotne čistoće,  koji je pao na El Bolson, nudi prodavač imena Juangasquez. Dotični je prodavatelj pepeo počeo nuditi s  cijenom od 10 pesa (3,4 dolara), a dogurao je do 500 pesa koliko mu je ponudio jedan od četvero zainteresiranih kupaca.

Stopostotno čistPepeo Chaitena, stopostotne čistoće, nudi prodavač po imenu Juangasquez, a ponuđen mu je iznos od čak četiri stotine dolara. 

Kiša pepela koju već tjedan dana izbacuje vulkan Chaiten nakuplja se i skrućuje pošto padne na tlo ili krovove kuća.

Pepeo počinje stvarati probleme poljodjelcima i turističkim radnicima u Argentini i Čileu, a pretpostavlja se da će štete biti mnogo veće.

Dvije američke tvrtke United i American Airlines odlučile su obustaviti letove u Miami, New York, Chicago i Dallas zbog čestica pepela u višim slojevima atmosfere iznad argentinske prijestolnice, doznaje se iz zračne luke u Buenos Airesu.

Kada je počeo eruptirati, Chaiten je izbacivao lavu i pepeo više od 20 kilometara u zrak što je navelo vlasti da zapovijede potpunu evakuaciju istoimenog pokrajinskog glavnoga grada i drugih obližnjih naselja.

Više od 4000 stanovnika napustilo je mjesto, a malobrojni preostali mještani prebačeni su na dva broda čileanske vojne mornarice.

Guverner pokrajine je izjavio da se neki stanovnici opiru evakuaciji ali da ‘svi moraju otići’, pa čak i snage sigurnosti.

Zanimljivo je da su vulkani i u ostalim dijelovima svijeta također počeli eruptirati, primjerice u Čileu, Indoneziji i Siciliji. (METRO) 

11.05.2008. 22:00:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh