« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
TO!

Aktivistice pustile ružičasti dim iznad Vatikana

Narod Crkve očajnički traži vođu koji će biti otvoren za dijalog i prigrliti dar ženske mudrosti na svakoj razini crkvenog upravljanja, kažu aktivistice

Zagovornice zaređivanja žena smislile su sjajnu akciju
Zagovornice zaređivanja žena smislile su sjajnu akciju (Screenshot YouTube)
Više o

Vatikan

,

ružičasti dim

Oponašajući tradicionalne dimne signale iz Sikstinske kapele - bijeli dim za novog papu i crni dim za neodlučno glasovanje - žene su nosile i ružičastu odjeću i bedževe s porukum 'Zaređujte žene'.

Prosvjednice podsjećaju da žene već igraju važnu ulogu Crkvi, podučavajući i brinući se za mlade katolike, a također obavljaju lavlji dio misionarskog posla, no nije im dopušteno sudjelovati u visokim dužnostima.

'Sadašnji klub starih dečki ostavio nam je Crkvu posrnulu zbog skandala, zlostavljanja, seksizma i tlačenja', kazala je Erin Saiz Hanna, direktorica Ženske konferencije za zaređivanje, jedne od manjih skupina okupljenih na brežuljku Janicullum preko puta katedrale Svetog Petra.

'Narod Crkve očajnički traži vođu koji će biti otvoren za dijalog i prigrliti dar ženske mudrosti na svakoj razini crkvenog upravljanja', dodale je.

Vatikan tvrdi da se žene ne mogu zaređivati za svećenice jer je Isus Krist svojevoljno izabrao muškarce za svoje apostole. Zagovornici zaređivanja žena tvrde da je Isus samo slijedio običaje svog vremena.

Ružičasti dim pušten je tijekom vikenda i u New Orleansu, a slična se događanja planiraju u još nekim gradovima u SAD-u.

13.03.2013. 04:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh