« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SAGA CVJETNI TRG

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad vezali se za stabla u Varšavskoj

Prosvjednici su ogorčeni zbog plana koji predviđa gradnju javne garaže u jezgri Zagreba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

prosvjed

,

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Varšavska

,

javna garaža

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo prije nekoliko je dana usvojilo Detaljni plan uređenja bloka Trg Petra Preradovićeva - Preobraženska - Ilica - Gundulićeva - Varšavska, iako je nezadovoljstvo građana iznimno veliko zbog radova najavljenih na tom potezu.

Ipak investitor (HOTO grupa) i gradska vlast pribjegli su tehnikama smirivanja strasti izjavivši kako se planirane nadzemne i podzemne garažne etaže neće graditi u velikoj mjeri, odnosno da će građevinski zahvati biti manji nego što se planiralo. Građani su, naravno, skeptični.

Bilo kako bilo, danas je trebala početi izgradnja dvanaest metara dugog tunela koji je dio podzemne garaže u Varšavskoj.

Stoga su jutros aktivisti Zelene akcije i Prava na grad postavili trake kojima su trebali ograditi gradilište ulaza u garažu u toj ulici- ogradili su stabla provizornim ogradama i zavezali se za njih. Neki su se čak popeli i na krošnje.

Na svakom od 5 stabala između Gundulićeve i spomenika Tinu Ujeviću je po jedan aktivist . Trenutno ima dvjestotinjak prosvjednika, svakog trena sve više ih dolazi. Radnici su otišli. Policija osigurava mjesto prosvjeda. Zasad nije bilo incidenata.

Inače, Pravo na grad i Zelena akcija nekoliko su puta Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva slali žalbe protiv projekta „Cvjetni trg" Tomislava Horvatinčića i HOTO grupe, ali bez pozitivnih rezultata. Lokacijska dozvola je ishodovana i Horvatinčić je krenuo u realizaciju projekta.


22.01.2010. 10:54:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh