« Nogomet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Ako su mogli Danci i Grci, mogu i ‘vatreni’

Hrvatska već 10 godina čeka na prolaz skupine na velikim turnirima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Euro 2008.

,

Europsko nogometno prvenstvo

,

Slaven Bilić

Europski naslov 1992. godine uzela je Danska. Četiri godine poslije Česi su igrali finale, a na zadnjem prvenstvu u Portugalu neviđenu senzaciju napravili su Grci.

Dakle, može se! Danci, Česi i Grci dokazali su da naslovi nisu rezervirani samo za najveće nogometne sile. A kad govorimo od te tri momčadi, ne možemo se oteti dojmu da one po kvaliteti nisu jače od današnje Hrvatske. Naslov prvaka? Na nadu imamo pravo...

Izbornik Slaven Bilić javno je priznao da se nada naslovu (kao i svi ostali izbornici), ali naši nastoje ostati na zemlji. Hrvatska punih deset godina čeka na prolazak prvog kruga na velikih natjecanjima, a pobjedu nismo upisali od 2002. i one legendarne utakmice protiv Talijana (2-1). Dakle, za početak bi bilo dobro četvrtfinale, a onda možemo sanjati.

“Ja bih volio da sam iskusniji, da mi je ovo peto prvenstvo. Međutim, osjećam se spremnim i vjerujem da treneri s godinama ne gube
adrenalin.”Slaven Bilić
hrvatski izbornik
Razloga za optimizam Bilić svakako ima. Ne samo zbog uvjerljivog nastupa u kvalifikacijama i legendarnog izbacivanja Engleske, već zbog činjenice da izbornik ima odlično posloženu momčad. U obrani su prekaljeni internacionalci Šimunić i Kovač koji u nogama imaju desetke odlučujućih utakmica, vezni red nam čine kreativci Kranjčar, Modrić i Srna, a leđa im čuva ‘radilica’ Niko Kovač. Napad bez Eduarda mogao bi biti problem, ali Petrić i Olić su dokazane klase i kad je najvažnije oni zabijaju.

- Ja uopće ne sumnjam da ćemo se predstaviti u najboljem svjetlu, jer igrači mi tijekom rovinjskih i čateških priprema nisu poslali niti jedan negativan signal. Pripreme smo savršeno odradili i u Austriju putujemo potpuno fizički i psihološki pripremljeni za Euro. Da mogu danas sve koncipirati ispočetka, ništa ne bih promijenio, sve bih isto učinio - rekao je Slaven Bilić.

Skupina nam je također naklonjena, jer Poljska i Austrija su po kvaliteti sigurno ispod Hrvatske. Sve je u našim nogama, i to Bilić zna. Ako Modrić, Kranjčar i društvo budu rastrčani i pokažu sve ono što su pokazivali tokom cijele sezone, četvrtfinale nam ne gine...

Spoj iskustva i mladosti do sada je nosio dobre rezultate. Po prvi puta ne govori se o klanovima unutar repke, nema ni dvojba oko sastava, klupa je brojna i kvalitetna. Svi preduvjeti su tu. Vrijeme je za rezultat! (VM) 

05.06.2008. 23:30:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh