« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SELJACI PORUČILI:

Ako se za pet dana ne sazna što sa seljacima iz Đakovštine, blokiramo ulice

Pšenica vrijedna više od 14 milijuna kuna je otuđena i prodana, a proizvođačima nije plaćeno ništa, poručili su ogorčeni seljaci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Hrvoje Kusik/Cropix)
Više o

prosvjed

,

Ministarstvo poljoprivrede

,

Đakovština

,

krađa pšenice

Ako se u narednih pet dana, do subote, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada ne očituju o teškoj krađi pšenice iz silosa "Đakovštine", poduzet ćemo mjere blokade samog silosa i puteva oko Đakova i Osijeka, izjavili su predstavnici oštećenih seljaka nakon današnjeg sastanka s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem.

Seljacima i zadrugama učinjena je velika šteta, pšenica vrijedna više od 14 milijuna kuna je otuđena te prodana i naplaćena, a seljacima nije plaćena, kazao je član Odbora vjerovnika tvrtke "Đakovština" u stečaju Ilija Tomić. Ističe kako je to ogroman novac za male ljude, za više od tisuću oštećenih seljaka.

Poručio je kako seljaci neće odustati, kako su ministru i Vladi dali rok od pet dana da se očituju hoće li se namiriti šteta seljacima, a ako se ne podmiri šteta poljoprivrednici će blokirati rad silosa i prometnice oko Đakova. Tomić je kazao kako na današnjem sastanku nisu naišli na razumijevanje predstavnika Ministarstva, koji se, kaže, pravdaju da nema točnih podataka o nastaloj šteti.

Predsjednik seljačke udruge "Brazda" Matija Brlošić je istaknuo kako su na sastanku ministru iznijeli podatke što se sve događalo u "Đakovštini" u zadnjih mjesec dana. Konstatirali smo da je "Đakovština" nastavila s radom, radnici ostali na radnim mjestima, a jedino su seljaci zakinuti, kazao je.

Naglasio je kako su ministru iznijeli svoje prijedloge, svoja potraživanja i dali rok od pet dana da se očituje o načinu rješavanja problema.

"Ako za pet dana ne budemo imali konkretnu i točnu informaciju što sa seljacima u okruženju Đakovštine, izaći ćemo na ulicu i tražiti svoja prava"

Izrazio je nadu da će mjerodavne institucije utvrditi što se dogodilo, gdje je završila roba i novac od robe.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić istaknuo je kako treba pričekati tih pet dana kada će se i sa stečajnim upraviteljem vidjeti za koliki iznos su poljoprivrednici oštećeni i na koji se način to može riješiti.

Unutar ovih pet dana treba doći do stvarnih brojki kolika su potraživanja pojedinih poljoprivrednika, jer su brojke od 14 milijuna kuna okvirne brojke, rekao je. Pavić kaže kako se ovdje radi o klasičnom kriminalu, netko je žito odvezao i prodao.

Podsjeća i kako je protiv Uprave "Đakovštine" podnesena kaznena prijava onog trenutka kad su inspektori državnih robnih zaliha (18. siječnja) utvrdili da nedostaje 1.900 tona pšenice i oko 1.000 tona kukuruza.

Pavić je kazao i kako država robne zalihe razmješta u 13 silosa (u 10 pšenica i tri kukuruz), tri puta godišnje se kontrolira stanje i ovo je prvi slučaj u zadnjih sedam, osam godina da je došlo do krađe.

Na današnje sastanku s resornim ministrom bili su predstavnici Udruge Brazda te četiri poljoprivredne zadruge - Poljodar Kešinci, Agro-Čepin, PZ Sikirevci i PZ Lovas. (hina/metro-portal)

01.02.2010. 16:37:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh