« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
SUPER AKCIJA

Akcija Pedala nije šala okupila tisuće biciklista

Oko dvije tisuće biciklista okupilo se na prosvjednoj vožnji centrom Zagreba u nedjelju 18. rujna, kako bi upozorili na nezadovoljavajuće stanje u biciklističkoj infrastrukturi grada

Fotografija vijesti
Više o

biciklisti

,

Sindikat biciklista

,

Pedala nije šala

,

akcija biciklista

,

biciklističke staze

Biciklistička kultura sve je razvijenija, ne samo zbog kriznih vremena u kojima bicikl služi kao jeftino prijevozno sredstvo, već i zbog osviještenosti o biciklu kao načinu života, a što je na tragu dugogodišnjih trendova u većini europskih gradova. Da Zagreb doista može, barem što se biciklističke kulture tiče, izgledati poput Kopenhagena ili Amsterdama, pokazala je u nedjelju udruga Sindikat biciklista uspješno organiziravši drugu po redu Kritičnu masu nazvanu Pedala nije šala - koja je okupila oko dvije tisuće zaljubljenika u dva kotača.


U koloni dugačkoj nekoliko kilometara vozile su se i cijele obitelji, najmlađi zaljubljenici u bicikle i svi oni koji žele cjelovitu biciklističku mrežu u gradu Zagrebu, odvajanje biciklističkog prometa od pješačkog te, naravno, više parkirnih mjesta za bicikle.

"Građani su poslali jasnu poruku: da je potrebno promovirati bicikl, ali i da im je dosta loših i polovičnih rješenja, poput nove biciklističke staze u Petrinjskoj", rekao je Marko Gregović iz Sindikata biciklista i dodao kako je Biciklistička kultura sve je razvijenija, ne samo zbog kriznih vremena u kojima bicikl služi kao jeftino prijevozno sredstvo, već i zbog osviještenosti o biciklu kao načinu života, a što je na tragu dugogodišnjih trendova u većini europskih gradova. Da Zagreb doista može, barem što se biciklističke kulture tiče, izgledati poput Kopenhagena ili Amsterdama, pokazala je u nedjelju udruga Sindikat biciklista uspješno organiziravši drugu po redu Kritičnu masu nazvanu Pedala nije šala - koja je okupila oko dvije tisuće zaljubljenika u dva kotača.

Osim u Zagrebu, Svjetski tjedan mobilnosti sličnim akcijama obilježen je u Osijeku i Sisku.

19.09.2011. 13:04:23
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    oglašavanje na internetu
    04.05.2012. 20:02
    Biciklistička kultura je nažalost kod nas još slabo razvijena, pogotovo u Zagrebu, gdje biciklisti nemaju stazu kako treba! Sve je nešto isprekidano i naopako! Ali kako benzin bude poskupljivao, tako će porasti potražnja za biciklima i alternativnim prijenosnim sredstvima! Možemo biti kao nizozemska, ali se kod nas političari ne zauzimaju za ovaj sport! Zapravo ne znam dali se onu uopće zauzimaju za bilo koji sport!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh