« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
NAJAVA

Akademska solidarnost: Štrajk počinje 6. srpnja u 8 sati

Sindikat smatra da sporni nacrti zakona ne počivaju ni na kakvoj nacionalnoj strategiji razvoja znanosti i visokog obrazovanja te da se zalažu za komercijalizaciju obrazovnog sustava

Filozofski fakultet u Zagrebu
Filozofski fakultet u Zagrebu (Wikipedia)
Više o

štrajk

,

Filozofski fakultet

,

akademska solidarnost

Štrajk akademskih radnika u znak protivljenja prijedlogu zakona o visokom obrazovanju, znanosti i sveučilištu koji je vlada uputila u saborsku proceduru, počinje 6. srpnja u 8 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i njime će do daljnjega biti obustavljene sve akademske aktivnosti, priopćio je sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost na danas održanoj tiskovnoj konferenciji, a prenosi Hina.

To znači da se, ovisno o tome tko će sve sudjelovati u štrajku, neće održavati ispiti, obrane diplomskih radova, konzultacije, a ni upisi nove generacije studenata, ako vlada u međuvremenu ne povuče sporne prijedloge zakona iz saborske procedure, upozorili su predstavnici sindikata najavljujući štrajk.

"Unatoč višemjesečnom protivljenju akademske zajednice i zainteresirane javnosti, vlada RH, odnosno, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, prihvatili su 21. lipnja 2011. nacrte prijedloga Zakona o znanstvenoj djelatnosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu, te ih uputili u saborsku proceduru kao posljednji u nizu koraka iz prepoznatljivog repertoara političkog nasilja. Stoga sindikat Akademska solidarnost, u skladu s dosadašnjim akcijama, najavljuje štrajk na temelju članka 269. Zakona o radu, u svrhu zaštite gospodarskih i socijalnih interesa zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja", ističe Akademska solidarnost.

Akademska solidarnost smatra da se navedenim nacrtima prijedloga triju zakona grubo zadire u ustavno zajamčenu autonomiju sveučilišta i slobodu znanstvenog stvaralaštva, te da je predviđeno smanjenje ovlasti predstavničkih tijela akademske samouprave u izravnoj suprotnosti s gospodarskim i socijalnim interesima akademskih radnika.

"Mi se ne zalažemo za status quo nego za izradu novih nacrta zakona koji će biti doneseni demokratskim putem i na temelju izrađene nacionalne strategije, dakle, ne na silu i ne na brzinu. Svakako smo za promjenu postojećeg stanja, ali smo za to da te promjene ne budu provedene uz protivljenje većinskog dijela akademske zajednice", kazala je Maša Kolanović.

Sindikat smatra da sporni nacrti zakona ne počivaju ni na kakvoj nacionalnoj strategiji razvoja znanosti i visokog obrazovanja te da se zalažu za komercijalizaciju obrazovnog sustava koja će rezultirati ograničavanjem autonomije sveučilišta i slobode znanstvenog stvaralaštva.

"To bi moglo narušiti kvalitetu znanstvenih programa te neizravno dovesti do privatizacije koja će oslabiti javni sustav obrazovanja i dovesti do upropaštavanja javnih sveučilišta, a obrazovanje učiniti nedostupnijim širokim slojevima ljudi", upozorio je Mate Kapović.

On je kazao kako je zasad teško predvidjeti koliki će biti odaziv na poziv na štrajk ali da ima najava da će on biti dobar, posebno na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a štrajkat će se i u Splitu, Puli, Zadru i drugdje.

Istaknuo je da ova inicijativa ima podršku studenata, kao i rektora zagrebačkoga Sveučilišta Alekse Bjeliša s kojim je, kako je naveo, u utorak održan sastanak te dodao kako očekuju podršku i predsjednika Ive Josipovića.

Kapović je naglasio da je štrajk legalan te da mu se bez straha od posljedica mogu pridružiti i oni koji nisu članovi sindikata ili su članovi drugog sindikata, kao i sve ustanove u Hrvatskoj.

"Šteta koja će nastati našim stupanjem u štrajk veoma se lako i brzo može popraviti, dok je katastrofa koju donose novi zakoni dugoročna i nepopravljiva", ističe Sindikat u svojim zaključcima koji su pročitani na današnjoj konferenciji za novinare.

29.06.2011. 15:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh