« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
IRAN

Ahmadinedžad se kandidirao za lipanjske izbore

Reizbor aktualnog iranskog predsjednika podržavaju utjecajni konzervativci.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

iranski izbori

,

Mir Hosein Musavi

,

Mehdi Karubi

,

Mohsen Rezai

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad registrirao se u petak kao kandidat za predsjedničke izbore u lipnju, objavila je novinska agencija Fars.

Njegov savjetnik još je u siječnju najavio da će se Ahmadinedžad natjecati za drugi predsjednički mandat, ali on sam dosad nije potvrdio te navode.

Kandidati za predsjedničke izbore 12. lipnja počeli su se prijavljivati u utorak, a utjecajni konzervativci podržavaju reizbor aktualnog predsjednika Ahmadinedžada.

Po Reutersu, na izbore za predsjednika 4. svjetskog izvoznika nafte dosad se prijavilo više od 170 osoba, iako će većina njih najvjerojatnije biti diskvalificirana.

Kandidati, naime, moraju biti vjerske i političke ličnosti, iranskog podrijetla i državljanstva te vjerni načelima islamske revolucije i službene vjeroispovijesti, a to znači šijitskog islama, stoji u izvacima iz propisa.

Predsjednički kandidati ne mogu biti iz sunitske, kršćanske, židovske manjine, kao ni pripadnici zoroastrijanaca.

Među vodećim kandidatima su bivši premijer Mir Hosein Musavi, umjereni konzervativac, bivši predsjednik parlamenta, reformator Mehdi Karubi, te Mohsen Rezai, konzervativac, bivši pripadnik Čuvara revolucije.

Kandidature se predaju do 9. svibnja Vijeću čuvara ustava, konzervativnom tijelu koje odobrava popis, a nakon toga izborna kampanja treba početi 22. svibnja.

U Iranu pravo glasa ima 46,2 milijuna od 70 milijuna stanovnika. (hina/metro-portal)

08.05.2009. 17:51:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh