« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
ups...

Ahmadinedjadov čovjek na Interpolovoj tjeralici

Kandidat za iranskog ministra obrane Ahmad Vahidi od 2007. je na Interpolovu popisu traženih osoba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Interpol)
Više o

Ahmad Vahidi

,

Mahmud Ahmadinedžad

Vahidi je na tjeralici zbog navodne umiješanosti u napad na židovsku osiguravateljsku tvrtku AMIA-u u kojemu je 1994. u Argentini poginulo 85 ljudi, izjavio je u petak argentinski državni tužitelj Alberto Nisman.

"Za Vahidijem nije samo raspisan uhidbeni nalog argentinskog pravosuđa, već je on i jedna od osoba s vrha popisa traženih osoba koji je Interpol prihvatio glasovanjem većine svojih članova na općoj skupštini u Maroku u studenome 2007.", rekao je Nisman novinarima.

"Takvo imenovanje bila bi teška greška, budući da je Ahmad Vahidi prilično umiješan u napad na sjedište AMIA-e", dodao je tužitelj.

Interpol je još u ožujku 2007. najavio da će raspisati međunarodne tjeralice radi izručenja petorice iranskih čelnika, među kojima je Vahidi, i Libanonca, koje argentinsko pravosuđe optužuje da su bili umiješani u napad na Argentinsko židovsko osiguravateljsko društvo (AMIA).

O prijedlogu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da Vahidija imenuje ministrom obrane glasovat će iranski parlament.

Krajem listopada 2006., argentinsko državno tužiteljstvo zatražilo je izdavanje međunarodnih uhidbenih naloga za devetoricom muškaraca pod optužbom da su uz pomoć libanonske šijitske organizacije Hezbollaha izveli atentat na AMIA-u u kojemu je tristotinjak osoba ranjeno.

Argentinska židovska zajednica, s tristotinjak tisuća članova, najveća je u Latinskoj Americi.

Vahidi je u doba napada u Argentini bio zapovjednik snaga Kuds, dijela iranske Revolucionarne Garde koji se bavi operacijama u inozemstvu uključujući i suradnju s Hezbolahom.

Interpol je 2007. rekao kako će pomoći Argentini u uhićenju Vahida i još četvorice istaknutih iranskih političara traženih u vezi s napadom. Među njima su i Mohsen Rezai, koji se na predsjedničkim izborima 12. lipnja kandidirao protiv Ahmadinedžada i također je jedan od bivših zapovjednika Revolucionarne garde, zatim bivši šef obavještajne službe Ali Falahian, bivši kulturni ataše u iranskom veleposlanstvu u Buenos Airesu Mohsen Rabani i bivši iranski diplomat Ahmad Reza Asgari.

Izvor: Hina

21.08.2009. 21:17:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh