« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
POLJSKA NAJJAČA

Agrokor 18. od 500 najvećih tvrtki u srednjoj Europi

Agrokor je najuspješnija od 16 hrvatskih tvrtki koje se ove godine nalaze na Deloitteovoj listi 500 najvećih

Agrokor
Agrokor (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Agrokor

,

Ocean's Kingdom

,

eyeliner

Na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi 500 najvećih tvrtki u srednjoj Europi je 16 hrvatskih tvrtki, što je bolji rezultat nego lani kada ih je bilo 11, a najbolje plasiran i ove je godine Agrokor, objavili su predstavnici konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte na današnjoj konferenciji za novinare.

Agrokor je na regionalnoj listi zauzeo 18. mjesto, što je napredak za 7 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

U bankarskom sektoru Zagrebačka banka se plasirala među 10 najjačih banaka regije Srednje Europe, dok je od osiguravatelja na najvišem, 15. mjestu Croatia osiguranje.

Tvrtke su na listi rangirane prema ukupnom prihodu od prodaje ostvarenom tijekom prošle godine, a u Hrvatskoj je Deloitte listu sastavio u suradnji s lokalnim partnerom, tjednikom Lider.

Hrvatske tvrtke na listi dolaze uglavnom iz sektora robe široke potrošnje, energetike i telekomunikacija, dok je Končar jedina tvrtka iz proizvodnog sektora koja se plasirala na listu vodećih u regiji.

Vodeće mjesto od hrvatskih tvrtki zadržao je koncern Agrokor, koji je u 2009. ostvario prihod od 3,6 milijardi eura te zauzeo 18. mjesto na listi.

Slijede INA grupa (32. mjesto), HEP grupa (76.), Konzum (80.), HT grupa (119.), Pliva (274.), Zagrebački holding (287.), HEP-Proizvodnja (327.), HEP-Operator (352.), VIPnet (356.), Podravka (359.), Hrvatske željeznice (376.), Vindija (457.), Adris (458.), Tisak (478.) i Končar (485.).

HT grupa, iako među hrvatskim tvrtkama peta najveća po prihodima, daleko je najprofitabilnija od svih hrvatskih tvrtki, ističu u Deloitteu.

Od zemalja u bližem okruženju najviše tvrtki na listi, 18, ima Slovenija, na listi je 12 tvrtki iz Srbije, dok se iz Bosne i Hercegovine ove godine po prvi puta uspjela plasirati jedna tvrtka - Elektroprivreda BiH.

Najveći broj tvrtki na listi, čak 181, ima Poljska, a prvo mjesto, kao i prijašnjih godina, i dalje drži poljska naftna kompanija PKN Orlen s prihodom od prodaje većim od 15,5 milijardi eura. Slijede mađarska naftna kompanija MOL te češki proizvođač i distributer električne energije ČEZ.

Ukupni prihod najvećih srednjoeuropskih tvrtki u prošloj je godini, izražen u eurima, smanjen za 21 posto u usporedbi s 2008. Ta negativna promjena nedvojbeno je posljedica globalne financijske krize koja je u 2009. zahvatila i srednjoeuropsku regiju, ali i deprecijacije lokalnih valuta u odnosu na euro, naglašavaju iz Deloittea i napominju kako je prošle godine svega 90 od 500 najvećih tvrtki zabilježilo rast prihoda u odnosu na 2008.

Na listi 50 najvećih banaka i osiguravajućih kuća mađarski OTP je prvu poziciju prepustio poljskoj banci PKO BP, dok među osiguravateljima nije bilo promjena pa listu i dalje predvodi poljska osiguravajuća tvrtka PZU.

Među hrvatskim bankama, već tradicionalno, najviše mjesto zauzima Zagrebačka banka, koja se ove godine uspjela plasirati na 10. mjesto vodećih banaka u Srednjoj Europi. Od ostalih hrvatskih banaka tu su još PBZ (22. mjesto), Erste (34.), Raiffeisen (43.) i Hypo (48.).

Broj osiguravajućih tvrtki iz Hrvatske na listi ostao je nepromijenjen - najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje koje se nalazi na 15. mjestu, a slijede ga Euroherc (45. mjesto) i Allianz (48.). (hina/metro-portal)

09.09.2010. 14:02:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh