« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PROBLEM TLA RIJEŠEN?

Agava - izvor tekile, ali i biogoriva

Znanstvenici su na temelju 14 pod-istraživanja zaključili kako dvije vrste agave imaju nevjerojatno visok biogorivni potencijal, znatno veći od onoga od kukuruza, soje, pšenice i kineske šećerne trske

Plantaža agave
Plantaža agave (Deviantart)
Više o

Biogorivo

,

agava

,

tekila

Agava, biljka iz koje se radi popularno alkoholno piće tekila, uskoro bi mogla postati glavnim izvormom biogoriva. Istraživači su otkrili da je ta biljka po sastavu vrlo kvalitetna za proizvodnju biogoriva, ali možda je najvažnije to što bi ona mogla riješiti trenutno najveći problem kad je u pitanju takvo gorivo, a to je korištenje tla. U čemu je tajna? Biogorivo bi se moglo dobivati u obliku nusproizvoda iz procesa proizvodnje tekile, a kako u Meksiku, Africi i Australiji i brojnim drugim mjestima već postoje plantaže s tom biljkom (neke od njih su napuštene), jednostavno nema potrebe da se traži novo tlo za njen uzgoj. Drugim riječima, nema potrebe da se zauzima tlo koje se već koristi za proizvodnju hrane niti da se sijeku šume. Istina, potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se vidjelo koja vrsta agave može osigurati najveću iskoristivost i koja je najotpornija na polusuhe regije u kojima bi se uzgajala, ali po svemu sudeći, tek ćemo slušati o ovoj biljci i njenoj korisnosti.

Analitičarka bioenergetskih zbivanja Sarah Davis kaže: „Potrebne su nam biljke za bioenergiju koje podrazumijevaju mali rizik od neplaniranih promjena u uporabi tla. Biomasa iz agave može se prikupljati u obliku nusproizvoda tekile bez dodatnih zahtjeva za zemljištem." Istovremeno, kaže analitičarka, napušene plantaže u Meksiku i Africi koje su se prije koristile za dobivanje različitih vlakana mogle bi se ponovo urediti za proizvodnju biomase za biogoriva. Činjenica je da bi agava mogla biti novi junak u bioenergetskom svijetu pored toga što u obliku tekile usrećuje studente na tulumima. No ona je vrlo ekonomična i u okolišnom smislu vrlo prihvatljiva i pogodna za proizvodne kapacitete Afrike, Australije i Meksika.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Illinois, a detalji objavljeni u časopisu Global Change Biology Bioenergy. Znanstvenici su na temelju 14 pod-istraživanja zaključili kako dvije vrste agave imaju nevjerojatno visok biogorivni potencijal, znatno veći od onoga od kukuruza, soje, pšenice i kineske šećerne trske.

06.02.2011. 19:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh