« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
IZLOŽBA

Actopolis - Umjetnost djelovanja/ Studentski centar

Actopolis - umjetnost djelovanja projekt je koji je započeo 2013., a umjetnici, arhitekti, filozofi, urbanisti i aktivisti tražeći odgovore na razna pitanja istraživali su gradski život i njegove perspektive u sedam gradova

Svratite na zanimljivi Actopolis
Svratite na zanimljivi Actopolis (Kultura promjene)
Više o

izložba

,

Galerija SC

,

Actopolis

U četvrtak, 8. lipnja, u Predvorju Kina SC (Studentski centar u Zagrebu, Savska 25) održat će se otvorenje izložbe Actopolis - Umjetnost djelovanja, odnosno završni dio trogodišnjega međunarodnog projekta Actopoliskoja će kroz fotografije, video radove, instalacije u prostoru i pisanu dokumentaciju pokušati odgovoriti na pitanje: na koji se način gradski prostori mogu izgraditi i održati kao zajednički prostori društva i koju ulogu pritom igraju umjetnost, kultura, arhitektura, samoorganizirano djelovanje i aktivizam? Otvorenje je zakazano za 19 sati.

Actopolis - umjetnost djelovanja projekt je koji je započeo 2013., a umjetnici, arhitekti, filozofi, urbanisti i aktivisti tražeći odgovore na gore spomenuta pitanja istraživali su gradski život i njegove perspektive u sedam gradova: Ankari/Mardinu, Ateni, Bukureštu, Beogradu, Oberhausenu, Sarajevu i Zagrebu.

Uz bogat popratni program izložba u Zagrebu prikazuje materijale iz više od 45 pojedinačnih projekata koji nude mogućnosti djelovanja u cilju oblikovanja i mijenjanja gradova u kojima živimo, a nadopunjuje zagrebačke projekte Selme Banich, Nikole Bojića, Lightune.G, Tonke Maleković i Saše Šimprage, nastalih tijekom 2016. uz kustosicu Anu Danu Beroš.

„Fotografije i tekstovi iz sedam gradova govore o tome što je lokalno bilo osobito značajno - a dokumenti markiraju novo lice zagrebačkog Actopolisa-a, i opet nema završne točke, nego nastaje još jedan novi korak u međunarodnom, zajedničkom shvaćanju umjetničkih praksi i strategija u gradu kada je riječ o sudjelovanju, povezivanju, suodlučivanju građana i umjetnika, kada je riječ o „našem gradu" kao otvorenom urbanom društvu i javnom prostoru te o mogućnostima razvoja i oblikovanja grada odozdo. Studentski centar u ovom je kontekstu mjesto održavanja izložbe, ali i objekt Actopolisa-a s njegovim umjetničkim, urbanim i socijalnim temama" pojasnio je ravnatelj Goethe-Instituta Matthias Müller-Wieferig.

„U prostoru, sitnim  ali primjetnim pomacima i intervencijama, namjere i djelotvornost postaju jasnije i vidljivije te se tako počinju ticati i prolaznika i sudionika te otvarati pitanja o prošlosti i budućnosti nekoga prostora. O njegovoj javnoj namjeni i njegovoj ulozi u svakodnevnom životu. Actopolis će tako oživiti dvorište Studentskoga centra i istaknuti ulogu tog mjesta i u vremenu i u gradu, jer je Studentski centar mjesto susreta Sveučilišta i grada, kulture i društva i to ne bismo trebali zaboraviti" naglasila je pomoćnica ravnatelja za kulturu SC-a Nataša Rajković.

Na dan otvorenja program započinje u 18 sati u MM centru prikazivanjem kratkih filmova u sklopu programa Kratke slike.

Kroz četiri hrvatska kratkometražna filma istražujemo susret raznorodnih aktera i fenomena gradske stvarnosti kao i posljedice njihovoga prisilnog suživota. Nakon projekcije slijedi diskusija s umjetnikom Borisom Greinerom i filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović o konstruktivnom potencijalu interakcije različitih slojeva urbanoga prostora. Filmovi: Novembar  (r. Boris Greiner), Generacija 0 (r. Nikica Zdunić), Druga obala (r. Miroslav Mikuljan),  Most (r. Zlatko Sudović).

Nakon otvorenja izložbe, u 19 sati, slijedi prijateljska košarkaška utakmica kojom se na simboličan način želi skrenuti pažnja javnosti na pitanja funkcioniranja i namjene Studentskoga centra.

Između utakmice i večernjega druženja uz nastup DJ philipa u prostoru &TD kafića publika će se vratiti u Predvorje Kina SC i participirati u stvaranju „zvučne karte Europe", odnosno kompozicije Full Range Societyumjetničkoga dvojca Lightune.G. koja propituje složenost ljudskoga postojanja u zajednicama koje nazivamo državom.

U petak,  9. Lipnja, u Folnegovićevu naselju, od 12 sati u prostorima između zgrada u Ulici Milke Trnine,Selma Banich s Marijom Borovičkić, Milom Čuljak, Ivanom Rončević i Anom Vilenicom dijelit će kvartovski bilten stanovnicima kao trag (ne)slučajnoga presjeka života u kvartu. Isti dan, umjetnica Selma Banich kroz izvedbu rada Isijavanje, intervencije u zid popularne „limenke" u Folki, nastojat će uspostaviti vezu između života stanovnika naselja, transkontinentalnih migracija i izbjeglištva te manifestacija vojnih industrija, ukazujući na mikrolokalne obrise globalnih politika.

U subotu, 10. lipnja, vraćamo se u prostor izložbe u Predvorju Kina SC u 12 sati, gdje će se održati dva razgovora, uz projekciju filma Matije Kralja There is no there there, nor here here, s kulturnom antropologinjom Petrom Kelemen, suradnicom na umjetničko-istraživačkom projektu Tonke Maleković Spaces Between (Living) Places, umjetnikom i arhitektom Antonijem Grgićem te umjetnikom Matijom Kraljem, o procesima globalnih kretanja stanovništva i identitetskim transformacijama. Slijedi razgovor O skrbi i pripadanju, bilješke iz naselja s umjetnica(i)ma Selmom Banich, Ivanom Rončević i Nikolom Bojićem o tome kako misliti skrb o sebi i drugima, te kako osjećati pripadanje zajednici.

U nedjelju, 11. lipnja, u MM centru u 20 sati na rasporedu je projekcija filma The Residual kolektiva Artikişler (Özge Çelikaslan, Alper Şen, Pelin Tan iz Ankare/Mardina). Multimedijalni istraživački projekt The Residual prati priče, prostorna kretanja i kolektivna iskustva sirijskih izbjeglica. Istraživačka ruta počinje u Rojavi i nastavlja se kroz Urfa-Suruç, Ankaru, İstanbul, Egejsku obalu, grčke otoke, Atenu, Thessaloniki, Balkan i završava u Berlinu. Autori su surađivali s različitim aktivističkim skupinama koje surađuju s migrantima, s brojnim istraživačima i umjetnicima i pratili način na koji društveni odnosi stvoreni tijekom procesa migracije omogućuju nove „svakodnevne zajedničke prakse", i osnažuju nas u zamišljanju novih budućih zajednica.

U ponedjeljak, 12. lipnja, bit će organizirana panel diskusija na temu „Što nije i kakvo bi trebalo biti dvorište SC-a"? uz goste Sandru Dobrić, Antoniju Komazlić, Natašu Rajković i druge, uz moderaciju aktivista i autora, sudionika projekta Actopolisa Saše Šimprage.

Recentnija obnova Francuskoga paviljona bila je povod uređenju vanjskih prostora Studentskoga centra. Uređenjem nije poboljšana boravišna kvaliteta  niti su uvedeni novi studentski sadržaji, a gotovo je cijelo dvorište SC-a svedeno na parkiralište. Umjesto svega onoga što bi za takav prostor bilo logično i potrebno, uvedeno je dodatno parkiralište namijenjeno isključivo zaposlenicima SC-a. Činjenica je i da u vanjske prostore SC-a zapravo nikad nije adekvatno i cjelovito intervenirano, nego je bila riječ o parcijalnim zahvatima bez velikih ambicija nužnoga poboljšanja toga prostora i približavanja stvarnim potrebama njegovih korisnika - studenata. Niz promišljanja, planova, vizija i pokušaja ostalo je neostvareno. U danim okolnostima treba se zapitati što se može i treba popraviti, jer su poboljšanja svakako moguća.

U utorak, 13. lipnja u MM centru, od 17 do 19 sati bit će prikazan video rad How to be seen (and heard)grčkoga umjetnika Panosa Sklavenitisa kao komentar na documentu 14, koja prema riječima njezina kustosa nikad nije ni namjeravala reprezentirati atensku scenu. U Zagrebu atenski će umjetnik projicirati svoj video-portret u praznoj kino dvorani.

03.06.2017. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh