« Film
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
FILMOVI

Abeceda straha: Između osobnog i političkog

Tribina o ženskom licu rata te odnosu osobne autonomije i političke odgovornosti organizirana u suradnji sa SPID-ovim programom „Zora Dirnbach“, uz projekciju filma Abeceda straha

Abeceda straha
Abeceda straha (Arhiva)

U srijedu 1. prosinca nakon projekcije filma Abeceda straha Fadila Hadžića u kinu Kinoteka održat će se tribina „Između osobnog i političkog". Povod tribine je završetak programa Okupirani gradovi, čiji je zadnji tjedan posvećen „ženskom licu rata" - trilerima o tajnim agenticama, dvostrukim špijunkama i članicama pokreta otpora o čijim su sudbinama upravljale silnice roda, klase i etniciteta kakve nisu vrijedile za njihove muške kolege.

Na tribini će sudjelovati mentorice ovogodišnjeg izdanja „Zore Dirnbach" - docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Maša Grdešić te istraživačica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu Marija Brajdić Vuković, a moderirat će je dramaturginja Jasna Jasna Žmak, koordinatorica scenarističkog programa „Zora Dirnbach". Na tribini će biti govora o načinu na koji se kroz špijunski zaplet artikuliraju pitanja roda, klase i društvene odgovornosti u filmovima Abeceda straha (1961) Fadila Hadžića i Deveti krug (1960) France Štiglica, a osvrt će biti i na način na koji su navedene teme adresirane i u ostalim filmovima u programu: Ozloglašena (1946) Alfreda Hitchcocka, Crna knjiga (2006) Paula Verhoevena i Požuda, oprez (2007) Anga Leeja.

Tribina se održava u suradnji sa Savezom scenarista i pisasca izvedbenih dijela (SPID), a povod joj je nedavno osnovani program za razvoj scenarija „Zora Dirnbach", koji je ime dobio po scenaristici filma Deveti krug. Primarni cilj programa je otvaranje interdisciplinarnog istraživačkog prostora za rad na scenarijima dugometražnih igranih filmova, kroz suradnju s istaknutim humanističkim znanstvenicama, aktivistkinjama i istraživačicama.

Film Abeceda straha se prikazuje s 35mm kopije u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva. Ulaz na film je besplatan uz obvezno preuzimanje karte.

Scenaristički program „Zora Dirnbach" podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Rad strukovne udruge SPID podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Napomena: Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.

www.kinokinoteka.hr

30.11.2021. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh