« Hrvatska
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
UNICEF

75 godina UNICEF-a u Hrvatskoj

75. godišnjica obilježena otvorenjem izložbe i dodjelom priznanja „Prijatelji UNICEF-a” osobama koje su značajno doprinijele radu UNICEF-a za djecu u Hrvatskoj

Prijatelji UNICEF-a
Prijatelji UNICEF-a (UNICEF)
Više o

UNICEF

,

godišnjica

U povodu 75. godišnjice UNICEF je otvorio izložbu „75 godina UNICEF-a u Hrvatskoj" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Posebna priznanja dodijeljena su dugogodišnjim podržavateljima - „Prijateljima UNICEF-a" - koji na različite načine doprinose uspjehu UNICEF-ovih programa u Hrvatskoj.

UNICEF-ovi ambasadori Bojana Gregorić Vejzović, Mirna Medaković Stepinac, Maja Vučić, Zlatan Stipišić Gibonni i Slaven Bilić primili su posebno priznanje za svoj dugogodišnji doprinos promociji prava djece. Tenisač Marin Čilić, glazbena diva Gabi Novak, paraolimpijka Nataša Sobočan, korporativni partneri Kaufland Hrvatska i Arena centar, voditeljica Nevena Rendeli Vejzović, roditelji, djeca i mladi uključeni u UNICEF-ove programe među onima su koji su primili priznanje „Prijatelji UNICEF-a".

„UNICEF-ovi programi i aktivnosti važan su dio povijesti Hrvatske. Naša 75. godišnjica prilika je da se prisjetimo svega što smo do sad napravili za djevojčice i dječake u Hrvatskoj, kao i da zahvalimo svojim prijateljima, kojih je mnogo, a koji nas podržavaju u ispunjenju naše misije za svako dijete. Osobito bih željela zahvaliti našim redovitim donatorima, Čuvarima djetinjstva, našim korporativnim donatorima, našim ambasadorima, partnerima iz nevladinih organizacija te suradnicima iz Vlade i ministarstava, s kojima blisko surađujemo. Imajmo na umu da samo zajedničkim radom možemo osigurati da svako dijete u Hrvatskoj odrasta s osmijehom na licu znajući da je ispred njega svijetla budućnost", kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

UNICEF je osnovan 11. prosinca 1946. godine kako bi pomogao djeci čiji su životi i budućnost bili ugroženi nakon Drugog svjetskog rata. Jedna od prvih pošiljki UNICEF-ove humanitarne pomoći stigla je upravo u Hrvatsku. Mnoga dostignuća obilježila su razdoblje od tada do danas, no izdvojimo samo neka od njih:

 • Značajna ulaganja u zaštitu zdravlja majki i djeci doprinijela su smanjenju visoke novorođenačke smrtnosti nakon Drugog svjetskog rata.

 • Centar za majke i djecu, danas dječja bolnica u Klaićevoj, osnovan je uz podršku UNICEF-a.

 • UNICEF je imao ključnu ulogu u razvoju moderne mljekarske industrije u Hrvatskoj. Mlijeko se besplatno dijelilo u školama, a mnogoj je djeci to bio jedini obrok u danu.

 • UNICEF je osigurao opremu za početak proizvodnje penicilina u Hrvatskoj.

 • 1971. godine u velikoj akciji Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a iskorijenjena je malarija u Hrvatskoj.

 • 1991. godine, za vrijeme Domovinskog rata, UNICEF je bio prva međunarodna organizacija u Hrvatskoj, a osiguravao je lijekove, psihosocijalnu podršku i podršku prognanicima i izbjeglicama. Nakon rata UNICEF je educirao djecu o zaštiti od mina.

 • UNICEF se nakon rata fokusirao na druga važna područja zaštite i razvoja djece kroz kampanje „Stop nasilju među djecom", „Svako dijete treba obitelj" i „Prve tri su najvažnije".

 • Posljednjih godina UNICEF je podržao osnivanje Banke humanog mlijeka koja je zdravstvenu skrb o prijevremeno rođenoj djeci podigla na najvišu razinu.

 • U kriznim situacijama kao što su poplave, izbjeglička kriza te sada pandemija i potresi UNICEF je na terenu i osigurava hitne potrepštine i podršku za najranjivije obitelji s ciljem da se zaštite djeca i njihova prava.

 • U 2020. UNICEF je osigurao sustav za pohranu podataka za CARNET kako bi pomogao održavanje nastave na daljinu, kontinuirano podržava nastavak pružanja terapija i usluga za djecu s teškoćama i njihove obitelji u Sisačko-moslavačkoj županiji te pruža psihosocijalnu podršku najranjivijim obiteljima, stručnjacima i učenicima nakon potresa.

 • Kroz programe za mlade UNICEF potiče razvoj vještina iz područja medijske pismenosti i poduzetničkih vještina kako bi stvorio temelje za uspješnu budućnost za mlade, ali i za društvo u cjelini.

 • U Međimurskoj županiji UNICEF provodi pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", koji financira Europska unija, s ciljem prekidanja kruga siromaštva za najranjiviju djecu, kao što su djeca s teškoćama u razvoju, djeca koja odrastaju u teškim uvjetima i djeca pripadnici nacionalnih manjina.

„U 75 godina UNICEF je prikupio vrijedno iskustvo i mudrost. Znamo da se do važnih promjena ne dolazi preko noći, ali i da ustrajnost i neumoran rad za najmlađe daju rezultate. Mnogo je posla pred nama, a mi smo spremni dati sve od sebe da ispunimo najvažniji od svih zadataka - da osiguramo da svaka djevojčica i svaki dječak odrastaju s osmijehom na licu. Osmijehom koji šalje važnu poruku - da su sva njihova prava ispunjena. To je naš cilj, od kojega nikada nećemo odustati", poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo na događanju u povodu velike obljetnice.

Izložba „75 godina UNICEF-a u Hrvatskoj" otvorena je u radno vrijeme Nacionalne i sveučilišne knjižnice do 17. prosinca 2021. godine.

Više informacija o povijesti UNICEF-a u Hrvatskoj i „Prijateljima UNICEF-a" dostupno je na UNICEF-ovim mrežnim stranicama.

Spotove iz UNICEF-ovih kampanja možete preuzeti na ovoj poveznici, a arhivske fotografije na ovoj poveznici.

10.12.2021. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh