« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
ZAPAMTITE!

7 znakova da stvarno imate problema s glutenom

Možda je gluten-free prehrana postala samo trend, ali osobe koje su intolerantne na gluten mogu iskusiti simptome, a da nisu svijesne u čemu je problem

Ovako ćete znati da trebate posjetiti liječnika
Ovako ćete znati da trebate posjetiti liječnika (Arhiva)
Više o

bezglutenska prehrana

,

simptomi

,

gluten

,

intolerancija na gluten

Gluten je postao neprijatelj broj 1 i krivac za sve probleme koje imate - svijest o učincima glutena započela je cijelu novu industriju gluten-free proizvoda pa se tako diljem europskih metropola otvaraju pekarnice i slastičarnice koje nude slastice bez glutena.

Možda je gluten-free prehrana postala samo trend, ali osobe koje su intolerantne na gluten mogu iskusiti simptome, a da nisu svijesne u čemu je problem. 

Stoga, obratite pažnju na sljedeće simptome: 

Manjak koncentracije - osjetljivost na gluten može biti prvenstveno, a ponekad i isključivo, bolest povezana s neurološkim stanjem. Neurološke bolesti poput ADHD-a i NCSG-a ( non-celiac gluten sensitivity) mogu biti razlog zašto jednostavno ne možete nešto naučiti ili zapamtiti. 

Napuhnuti ste - napuhavanje može biti rezultati stotinu stvari poput hormona ili jednostavno graha. Međutim, ako ste intolerantni na gluten, trbuh bi vam mogao biti posebno osjetljiv, a posebice nakon konzumiranja određene hrane. 

Obožavate tjesteninu, ali patite zbog nje - bolovi u trbuhu i mučnina najznačajniji su simptimi intolerancije na gluten. Pojavljuju se svaki put kad pojedete nešto fino i puno ugljikohidrata poput tjestenine, kolača ili kruha. Teško je otkriti da su bolovi u trbuhu povezani s prehranom pa liječnici predlažu da vodite dnevnik hrane. 

Promjene raspoloženja - promjene u raspoloženju i anksioznost nakon konzumacije obroka bogatih gluten mogu upućivati na NCSG. Istraživanje iz 2014. godine koje je objavljeno u časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics pokazalo je da su osobe sintolerancijom na gluten prijavile povećani osjećaj tjeskobe samo tri dana konzumacije glutena.

Problemi na toaletu - imate zatvor danima, a onda odjednom stalno morate na WC? Promjene u stolici i regularnosti, uz bolove u trbuhu, najčešći su pokazatelj NCSG-a. Ako imate problem s velikom nuždom duže od tjedan dana, posjetite liječnika. 

Stalni umor - trebate li kratki spavanac, a upravo ste se probudili? Intolerancija na bilo koju namirnicu može iskazati pretjeranim i konstantnim umorom i nezainteresiranošću.Mnogi pacijenti osjete nagli pad energije nakon konzumacije fast fooda. 

Suha i perutava koža - znanstveno dokazane povezanosti između suhe kože i intolerancije na gluten nema, ali mnogi ljudi kojima je osjetljivost na gluten utvrđena tvrde da im je koža suha te da se peruta nakon konzumacije kruha ili tjestenine. 

28.06.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh