« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KAKO DO POSLA?

62% Hrvata smatra da se do posla dolazi preko veze

Najviše ispitanika smatra da poslodavci kod zapošljavanja najviše cijene preporuku poznanika ili kolege

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Danijel Soldo / CROPIX )
Više o

preporuke

,

nezaposlenost

,

zapošljavanje

,

veze na poslu

On-line istraživanje na temu "Kako se u Hrvatskoj dolazi do posla", koje je časopis za menadžere i poduzetnike Poslovni savjetnik proveo u suradnji s konzultantskom tvrtkom Proago, pokazalo je kako čak 62 posto ispitanika smatra da se u Hrvatskoj do posla najčešće dolazi preko veze.

Istraživanje je provedeno od 27. siječnja do 16. veljače na uzorku od 248 poslovnih ljudi, a u njemu je tek 20 posto ispitanika odgovorilo da se kod nas do posla dolazi trudom i dokazivanjem. Za adekvatno obrazovanje izjasnilo se 11 posto, a za nešto drugo sedam posto ispitanika.

S druge strane, većina ispitanika tvrde kako oni sami karijeru ne grade uz pomoć veza - 32 posto kaže kako su na svoju poziciju došli jer su se dokazali u tvrtki i zaradili promaknuće, 25 posto jer su došli na razgovor i zadovoljili kriterije poslodavca, a 11 posto da su ih zvali u sadašnju tvrtku zbog njihovih dostignuća u prethodnoj.

Tek 15 posto priznaje da ih je preporučio poznanik, prijatelj ili član obitelji, a pet posto da je poznanik, prijatelj ili član obitelji vlasnik tvrtke u kojoj rade.

Najviše ispitanika smatra da poslodavci kod zapošljavanja najviše cijene preporuku poznanika ili kolege (38 posto), a slijede prethodno radno iskustvo (24 posto), sposobnost i radne navike (19 posto), te karakter i snalažljivost (12 posto), dok je obrazovanje na samom dnu liste sa samo dva posto ispitanika. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 11:57:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh