« Fun
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
DAKLE STVARNO ....

6 bizarnih ozljeda modernog doba

Gadgeti su, uz jednog malog čarobnjaka, izvori čudnovatih ozljeda koje muče djecu, a ponekad i odrasle

Probajte pisati dulje vrijeme ....
Probajte pisati dulje vrijeme .... (Arhiva)
Više o

ozljede

,

gadgeti

,

iPad rame

,

BlackBerry palac

,

Wii zglob

,

kronične ozljede

Pisati o gadgetima koji nas svakodnevno iznenađuju svojim novim mogućnostima ne bi bilo potpuno kad se ne bi spomenule i ozljede koje nastaju pretjeranim korištenjem istih. Kako su sve te vesele stvarčice uzrok raznih neugoda, od psihičkih problema zbog ovisnosti do fizičkih poteškoća zbog naprezanja određenih dijelova tijela, ekipa s Mental flossa složila je listu najopakijih (ne šale se!) ozljeda.

1. Ako imate nesnosne bolove koji kreću iz vrata i spuštaju se po rukama, a pritom osjećate trnce u ruci i prstima, pozovite hitnu samo u slučaju da ste stariji od četrdesete, jer imate srčani udar. Mlađa ekipa trebala bi pogledati koliko je SMS poruka poslala u zadnje vrijeme ... Naime, kiropraktičari i liječnici u zadnje vrijeme imaju posla s desetinama tisuća mladih oboljelih od "text neck" bolesti, tj. SMS vrata u slobodno kroatiziranom prijevodu.

Karakterističan pogrbljeni položaj tijela, obje ruke čvrsto na mobitelu i prstići koji pletu slova cijeli dan uzrokuju promjene na kralježnici, ligamentima i muskulaturi koja je okružuje. Ako tako nastave mladi, postat ćemo planeta mutavih grbavaca koji ne osjećaju prste ... Super.

2. Kad smo već kod prstiju, tu imamo dvije podvrste najčešće ozljede, BlackBerry palac i Nintendo palac. BlackBerry palac je omiljena bolest poslovnjaka, koji se ubijaju pokušavajući napisati nešto smisleno na tastaturi s pakleno malim slovima. Ovakav način korištenja palca uzrokuje stalnu istezanje određenih mišića i dovodi do stanja sličnog karpalnom sindromu, a odlikuje ga naticanje, bol i, ponovno, nedostatak osjeta.

Pošto su palci najmanje fleksibilni dio ruke, ova ozljeda je samo nova varijanta nešto starijeg Nintendo palca, koji je poznatiji nešto starijim generacijama, no ne treba podcijeniti nova izdanja japanskog giganta i sklonost klinaca igranju do besvijesti.

3. Nintendo se može pohvaliti s čak dvije ozljede, a druga je Wii zglob, koji je zapravo samo dio veće porodice bolesti bolnih ozljeda uzrokovanih ovom konzolom. Kad se tek pojavio na tržištu, YouTube je bio preplavljen svinjarijama uzrokovanim pokušajima korištenja konzole poput daljinskih zapiknutih u televizore i sve moguće dijelove namještaja (čak i jedan nos je bio u igri).

No, čim su igrači postali iskusniji, bolovi su počeli u zglobu oko kojeg je omotana špagica koja sprječava daljinski da pogodi nešto oko vas, no istovremeno vam zateže zglob, što u kombinaciji s napaljenošću za postizanje sjajnog rezultata opet uzrokuje pretjerano istezanje mišića, ligamenata i ostali važnih dijelova tijela.

Sreća u nesreći je činjenica da se zglobove može ojačati konvencionalnim vježbanjem, pa ako ste baš freak za Wii, prvo malo vježbanja bez daljinskog i bolovi će zauvijek nestati.

4. Nekad vam je trebao dobar, veliki i teški kazetofon na ramenu kako biste si uništili sluh, no, moderno doba donijelo je slušalice koje se fino sakriju u uho i odrade štetu bez da to itko oko vas mora slušati. Sjajno s gledišta diskrecije, no rezultati istraživanja pokazuju da je povećana uporaba takvih slušalica odgovorna za trostruko više nesreća koje su doživjeli pješaci, a tri četvrtine njih je bilo fatalno.

Došlo je to toga da četiri američke savezne države najozbiljnije razmatraju mogućnost zabrane korištenja tog tipa slušalica pješacima i biciklistima. Arkansas je to pokušao prošle godine, no nije im uspjelo, ali Kalifornija, New York, Oregon i Virginia još traže načine da takav zakon prođe ...

5. Naravno da i gadget nad gadgetima, famozni iPad već ima svoju boleštinu, ma kako zapravo kratko bio među nama. Prava elita boluje od iPad ramena! Razlog je jednostavan, jer kako na tom mračnom predmetu želja svakog mladca možete gledati filmove, slušati glazbu i čitati knjige, još ćete više vremena provoditi u položaju Quasimoda.

Da ne bi bilo zabune, ovo nije smislio tamo neki lik iz opskurne bolnice, nego dr. Jack Dennerlein s Harvarda, koji je natjerao ispitanike da odrade razne zadatke na iPadu i zatim snimao njihovo držanje infracrvenim trodimenzionalnim sustavom analize kretanja.

Rezultati su, naravno, porazni, jer vam sam iPad zapravo ne omogućava korištenje u bilo kojoj pozi koju bismo mogli nazvati normalnom. Pa vi izvolite ...

6. E sad, zadnja ozljeda je možda i najčudnija, a krivac je Harry Potter, vjerovali ili ne. Naime, kako dječurlija nije baš nešto voljela čitati u zadnje vrijeme, jer su gadgeti bili zanimljiviji, dolazak debelih knjižurina s avanturama malog čarobnjaka i njegove ekipe iznenadio je nejaka tjelešca.

Prve dvije, tri su još bile lako probavljive u kratkom vremenu, ali kako je mašta J.K. Rowling radila punom parom, knjige su gomilale stranice, a djeca nemoguće položaje u kojima su čitala. Kako to definitivno nije bila uobičajena rutina, uslijedile su teške kronične glavobolje.

Stvar je postala ozbiljna kad je čak i New England Journal of Medicine objavio pismo liječnika u kojem se upozorava na ovu neobičnu nuspojavu prevelike količine vremena provedene u čitanju knjiga! Sramotno, naravno, ali bolje i knjiga nego gadget ...


31.01.2012. 21:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh