« Hrvatska
objavljeno prije 11 mjeseci i 23 dana
BORBA

5. Tiha misa

Udruga Domino i umjetnica Arijana Lekić-Fridrih organiziraju participativni performans, 5. po redu "Tihu misu" koja nastaje kao reakcija na višemjesečno klečanje muškaraca u molitvi krunice na glavnim trgovima brojnih hrvatskih gradova

5. Tiha misa
5. Tiha misa (Arhiva)
Više o

Tiha misa

,

5. Tiha misa

 „Tiha misa" je skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić- Fridrih kao reakcija na višemjesečnu intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći u navodnoj molitvi svake prve subote u mjesecu u 10 gradova u Hrvatskoj.

Ono što se već više od pola godine svake prve subote u mjesecu održava diljem Hrvatske ponavljanje je scenarija ukidanja ženskih prava iz Poljske. Nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje naizgled izolirane skupine muškaraca prema ženama, Poljska je došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava.

Danas u Hrvatskoj znamo da iza ovih „molitvi" stoji Zaklada Ordo Iuris - ne moramo se pitati koji je cilj okupljanja molitelja i onih koji ih organiziraju, kao i onih koji ih javno ili prešutno podržavaju, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe. Dužnost nam je za sobom ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi.

Peta po redu „Tiha misa" će se održati paralelno na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu i na Peristilu u Splitu.

Instalacija / transparent veličine 3x1.5 metra na kojem je kolaž prijetnji upućenih Arijani Lekić Fridrih proteklih mjeseci te izbor iz recentne sudske prakse vezane uz nasilje nad ženama će biti izložen na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Istovremeno će umjetnica Arijana Lekić- Fridrih svoj performans „Tiha misa" izvesti u Splitu na Peristilu.

Glas građana je itekako glasan i moćan i snažno osjećamo svoju odgovornost da tim glasom ukažemo na društvene i političke nepravde.

Naša poruka je jasna i jedna: žene treba zaštititi. Kao država nemamo mehanizme za to, žene nisu politička tema i prepuštene su same sebi, nejednake su u svakom pogledu, i u životu i u smrti.

31.03.2023. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh