5 supernamirnica budućnosti
Nutricionisti kažu da će se na meniju budućnosti, među ostalima naći i sljedeće "supernamirnice"
Želite li ostati zdravi i pridonijeti spašavanju planeta na kojemu živite? Što kažete na jelo od alga uz prilog od kaktusa i drevnih žitarica?
Ranije uobičajena namirnica samo u Boliviji i Peruu, kvinoja je danas poznata posvuda u svijetu, a još je puno sličnih namirnica koje čekaju da ih otkrijemo i počnemo konzumirati, piše BBC. Na zadnjem popisu nabrojano je 50 namirnica koje se svrstavaju u takozvanu hranu budućnosti, istodobno zdravu i dobru za okoliš.
Nutricionisti kažu da će se na meniju budućnosti, među ostalima naći i sljedeće "supernamirnice":
Afričko proso (Bijeli fonio) - ova drevna afrička žitarica poznata je po orašastom okusu za koji etnička grupa Bambara s Malija kaže da "nikad ne osramoti kuhara" jer se vrlo jednostavno priprema. Vjeruje se da se koristi već 5000 godina jer postoje dokazi o njezinu uzgoju u drevnome Egiptu. Postoje crna i bijela varijanta ove žitarice otporne na sušu koja raste samo tijekom 60 ili 70 dana u suhome dijelu Sahela u zapadnoj Africi. "Zrna bijelog fonija su poput zrnaca pijeska, a nejestiva opna se prije konzumiranja odstrani. Afričko proso je bogato željezom, cinkom i magnezijem te se može koristiti umjesto kuskusa, riže ili čak za proizvodnju piva. Važno je istaknuti da ne sadrži gluten", ističe britanska dijetetičarka.
Alga wakame - u Japanu se morske alge "wakame" stoljećima upotrebljavaju u prehrani. Danas se uzgajaju i na 'morskim poljima' Francuske, Novog Zelanda i Argentine, bez upotrebe gnojiva ili pesticida. Prikupljaju se tijekom cijele godine i potom suše na suncu. Hrani daju odličan slan okus. Tek je nekoliko biljaka u svijetu, poput ovih algi, bogato eikozapentaenskom kiselinom, odnosno omega 3 masnom kiselinom koju nalazimo gotovo isključivo u masnim ribama koje se hrane algama. Wakame je jedna od najmekših smeđih algi i sadrži veliku količinu fukoidana, hranjivih vlakana. U jednome gramu algi ima hranjivih sastojaka otprilike koliko u kilogramu voća i povrća. Studije na životinjama pokazale su da ta vlakna mogu pridonijeti sniženju krvnog tlaka i pomoći u borbi protiv tumora, a odlikuju ih i svojstva koja djeluju protiv koagulacije krvi. Tew kaže da se mogu konzumirati svakodnevno, ali u manjim količinama kako se u organizam ne bi unijelo previše joda, kao i zbog sadržaja teških metala iz mora.
Bambara grah - okus ove mahunarke mogao bi se opisati poput slađe i manje masne verzije kikirikija. Bambara grah privukao je pažnju stručnjaka za održivu hranu jer uspijeva i na vrlo siromašnom tlu, čineći ga plodnijim tako što povećava količinu dušika u njemu. Tradicionalna afrička mahunarka uzgaja se i na južnome Tajlandu te u dijelovima Malezije, a može se kuhati, peći, pržiti i samljeti u fino brašno.
U istočnoj Africi, od bambara graha pripravljaju kaše koje se koriste kao temelj za juhe. Poznata je kao "kompletna hrana", jer je bogata proteinima i izvor je aminokiseline metionin koja potiče razvoj krvnih žila i apsorpciju cinka, neophodnog za imunosni sustav. Sadrži i selen koji pomaže u regulaciji funkcija tiroidne žlijezde i može poboljšati imunitet. "Ovo bi mogla biti odlična namirnica za sve one koji su na vegetarijanskom, veganskom ili biljnom režimu prehrane zato što je kompletan izvor proteina i jer je održiva kao usjev", kaže Priya Tew.
Moringa - stablo moringe često se naziva i "čudotvornim" jer brzo raste i jer je otporno na sušu, a u južnoj Aziji, odakle potječe, dijelovi ovog stabla koriste se u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Lišće se bere i do sedam puta godišnje te sadrži vitamine A i C i minerale poput kalcija i kalija. Često se koristi kao dodatak bistrim juhama. Na Filipinima i u Indoneziji, duguljaste mahune se narežu na manje dijelove te se dodaju juhama. Sjemenke mahuna moringe bogate su oleinskom kiselinom kojoj se pripisuje povećanje razine "dobroga" kolesterola u krvi. Lišće se obično melje u prah koji se koristi kao dodatak juhama, čajevima, umacima ili shakeovima. Priya Tew, dijetetičarka i glasnogovornica Britanske udruge dijetetičara kaže da je u njezinoj obitelji "omiljena namirnirnica i da se u Šri Lanki jede kao dio curryja".
Nopal - uobičajeni je sastojak meksičke kuhinje. Listovi, plodovi i kladodi (plosnati izdanci koji rastu iz stabljike biljke) nopala mogu se jesti sirovi, kuhani ili prerađeni u sok ili džem. Uzgaja se u Središnjoj i Južnoj Americi te u Australiji, ali uspijeva čak i u Europi. Neke kliničke studije pokazuju da vlakna iz kaktusa pomažu organizmu pri izbacivanju masti koje u njega unosimo, no potencijalni utjecaj na gubitak kilograma tek treba dokazati. Drugi testovi upućuju na to da ova biljka smanjuje razinu šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 te da ublažava i smanjuje neugodne simptome mamurluka.
Pri konzumiranju ove vrste kaktusa treba biti na oprezu. Naime dio konzumenata osjetio je nuspojave poput blage dijareje, mučnine ili nadutosti. "Kad je riječ o utjecaju na zdravlje, moram istaknuti da još uvijek nema dovoljno dokaza o tomu da ovu namirnicu svi dobro podnose, a poznate su nam i nuspojave. No vrlo bi lako upravo ova hrana mogla postati naša nova zdrava opsesija", smatra Tew.
"Uz probleme s kojima smo suočeni kada je posrijedi budućnost proizvodnje hrane, potrebno nam je više namirnica jednostavnih za uzgoj, koje istodobno imaju višestruku namjenu."
Novi komentar