« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
MLJAC

5 stvarno zdravih namirnica

U poplavi supernamirnica, superhrana i svega super što bi trebalo, navodno, od vas napraviti u najmanju ruku nadčovjeka koji sa sto godina lakoćom diže jednak broj kilograma - što je stvarno zdravo?

Možda ne izgleda najprivlačnije... ali je zato stvarno zdravo
Možda ne izgleda najprivlačnije... ali je zato stvarno zdravo (Wikipedia)
Više o

kurkuma

,

Poke

,

kombucha

,

matcha

Zdrave namirnice nije jednostavno pronaći u poplavi supernamirnica, superhrana i svega super što bi trebalo, navodno, od vas napraviti u najmanju ruku nadčovjeka koji sa sto godina lakoćom diže jednak broj kilograma.

Naravno da nije tako, no stvarno postoje jako zdrave namirnice koje bi trebalo konzumirati što češće.

Kombucha - fermentirani čaj u kojem ima bakterija i kvasca. U pitanju je relativno niskokalorično piće s malo šećera. Valja jedino paziti što koji proizvođač dodaje u svoj čaj.

Kurkuma - moćan antioksidans koji se može dodati gotovo u svako jelo, od juha do pečenog povrća. Ono hrani daje lijepu žutu boju i pikantan okus. Do sad provedena istraživanja upućuju kako pomaže s artritisom i može smanjiti šansu Alzheimerove bolesti. Pomiješajte kurkumu s crnim paprom za najbolji učinak.

Matcha - prah od zelenog čaja pun antioksidanata. Matcha navodno smanjuje stres i pojačava trošenje masnog tkiva tijekom vježbanja. Matcha također može zamijeniti kavu jer pojačava budnost, no opušta um i tijelo.

Poke - salata od sirove ribe i sushi riže poznata kao poke havajsko je jelo puno hranjivih sastojaka krcatih omega-3 masnoćama, proteinima, vitaminom B12, magnezijem, željezom i kalcijem. Kad se tome doda morska trava koja je puna joda i tirozina ili se sushi riža zamijeni smeđom rižom, čeka vas obrok koji će vas zasititi, a istovremeno pospješiti vaše zdravlje. Nemojte pretjerivati s soja sosom jer ima visoku razinu natrija, a trudnicama se preporučuje kuhana riba umjesto sirove, piše HuffPost.

Sok od celera - nije čudotvorni napitak, no sadrži vitamin K, te flavonoide i polifenole, no isto vrijedi za većinu povrća. Ukratko, ako volite okus soka od celera, pijte ga, a ako ne, ima cijeli niz drugog povrća od kojeg možete napraviti sok.

17.04.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh