« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
'obična' gripa

5. studenog počinje cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje počinje protiv sezonske gripe, a ono protiv svinjske trebalo bi početi krajem prosinca

(Corbis)
Više o

gripa

,

cijepljenje

,

svinjska gripa

,

H1N1

,

HZJZ

,

cjepivo gripa

,

Ira Gjenero Margan

,

sezonska gripa

Cijepljenje protiv sezonske gripe započet će u četvrtak do kada bi u domove zdravlja i županijske zavode za javno zdravstvo trebale biti distribuirane prve količine od ukupno 650 tisuća doza cjepiva, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) .

Ovogodišnje cjepivo je trovalentno i sadrži sojeve virusa A - H3N2 i uobičajeni sezonski H1N1, te soj virusa B, pri čemu sva tri spadaju u grupu virusa Brisbane, rekla je Hini voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ, prof. Ira Gjenero Margan.

Prednost pri cijepljenju imaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici te zdravstveni djelatnici. Kako se istodobno sa sezonskom gripom očekuje i pandemija nove gripe H1N1, prof. Gjenero Margan smatra da bi bilo dobro da se osjetljive skupine, ali i drugi koji to mogu, cijepe protiv humane gripe, jer će tako ukloniti jednu potencijalnu opasnost.

Kad je riječ o cjepivu protiv nove gripe H1N1, prvih 50 tisuća doza trebalo bi stići krajem prosinca.

U Hrvatskoj je trenutno više od tisuću registriranih oboljelih od svinjske gripe, a u odnosu na početke kada je dominirala zaraza u inozemstvu, sada se radi uglavnom o unutarnjem prijenosu virusa. Ipak, prof. Margan ističe kako, osim jedne umrle osobe, trenutno nitko od onih koji se nalaze u bolnicama zbog komplikacija nije životno ugrožen.

"Građanima valja poručiti da, ukoliko imaju uobičajene simptome gripe, pomoć ne traže u bolnicama već da se obrate svojim liječnicima koji će im, u slučaju zaraze, dati antivirusne lijekove ako za njima bude potrebe", kaže prof. Gjenero Margan.

Cjepivo protiv nove gripe trenutno je u Europi registrirano u dvije doze, što znači da se prima dva puta u razmaku od tri tjedna. Prof. Magran ističe kako su ispitivanja cjepiva, koja i dalje traju, pokazala da bi i jedna doza bila dovoljna za zaštitu od zaraze.

Prema sadašnjim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prioritet kod cijepljenja imaju kronični bolesnici, zbog dokazanih mogućnosti komplikacija bolesti, te zdravstveni djelatnici, zbog velikog opterećenja zdravstvene službe tijekom pandemije i sprečavanja daljnjeg prijenosa virusa.

Ostale grupe, poput djece i mladih, zasad ne spadaju u skupinu naročito ugroženih zbog blage kliničke slike bolesti.

03.11.2009. 12:15:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh