« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
MLJAC

5 razloga zašto bi trebali piti sok od cikle

Kako je obično jedemo kuhanu, ne dobivam sve što bismo mogli, pa evo i pet dobrih razloga zašto bi ga trebali piti svaki dan.

Sok od cikle je čudo!
Sok od cikle je čudo! (Arhiva)
Više o

cikla

,

sok od cikle

Cikla je pravo čudo prirode zbog svog sastava izuzetno bogatog mineralima i vitaminima, no kako je obično jedemo kuhanu, ne dobivam sve što bismo mogli.

Upravo iz tog razloga preporučuje se sok od sirove cikle, a evo i pet dobrih razloga zašto bi ga trebali piti svaki dan.

Kontrola tlaka - istraživanja su pokazala kako cikla, a time i njezin sok pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka. Liječnici preporučaju konzumiranje 250 mililitara ciklinog soka dnevno u periodu od četiri tjedna. 

Manji rizik od pojave anemije - cikla je bogata željezom koje je sastavni dio crvenih krvnih zrnaca - eritrocita. Bez željeza, eritrociti ne mogu transportirati kisik po svim dijelovima tijela. 

Minerali i vitamini - ciklin sok sadržava veliki raspon esencijalnih vitamina i minerala, stoga njegovo redovno konzumiranje može pomoći u prevenciji gubitka tih nutrijenata. Sto mililitara soka sadrži 29 g kalorija, 0.42 g proteina, 7.50 g karbohidrata, 5.42 g šećera i 0.40 g vlakana.  Od vitamina i minerala sadrži vitamin C, vitamin B-6, kalcij, željezo, magnezij, fosfor i cink.

Smanjenje upala - ciklin sok sadržava antiupalne sastojke zvane betalaini. Prema istraživanju iz 2015. godine, betalaini izlučuju posebne impulse koji igraju ulogu u upalnim bolestima. 

Zaštita jetre - ciklin sok sadržava antioksidanse, vitamine A i B-6 te željezo, a baš ti vitamini i minerali štite jetru od upala i poboljšavaju joj mogućnost izbacivanja toksina iz tijela. 

08.04.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh