« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
ZNATE LI?

5 razloga da prestanete gristi nokte

Prestanite gristi nokte uz pomoć neukusnog laka koji će vas odbijati od te navike, a pokušajte otkriti stvarni razlog zašto su vam ruke stalno u ustima

Grickate nokte? Nemojte!
Grickate nokte? Nemojte! (Arhiva)
Više o

nokti

,

grickanje noktiju

,

onikofagija

Grickanje nokata loša je navika, a uz povećane količine stresa i tjeskobe ova praksa može postati sve intenzivnija

Međutim, to nije tako bezopasno kako se možda čini. Osim što na taj način unosite brojne bakterije s prljavim rukama, onikofagija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe

Deformacija nokata - kronično grickanje noktiju dovodi do uništavanja tkiva ispod nokta, a ishod je trajna deformacija nokta. 'Grebeni' na noktima su horizontalne linije i simptom su da je nokat kratkoročno ili čak dugoročno prestao rasti.

Herpes - liječnici tvrde da postoji velika mogućnost da preko noktiju prenesete herpes. Ovaj je scenarij posebno vjerojatan, ako ste inače skloni zdravstvenim problemima s usnom šupljinom. 

Infekcija kože - dermatolozi tvrde da stalno griženje nokata često rezultira infekcijom kože ispod nokta. Bakterijska infekcija može uzrokovati crvenilo, oticanje prsta, a čak se i gnoj može početi nakupljati ispod površine nokta. Ovo se stanje mora liječiti oralnim antibioticima.

Mijenja se zagriz - osim deformacija na rukama, može doći i do deformacije zagriza odnosno čeljusti. Ljudi koji grizu nokte stalno koriste iste zube i pokrete, a taj pritisak na zube može dovesti do trajne promjene zagriza. 

Put prema artritisu ili nepokretnosti - bakterijske infekcije mogu se oteti kontroli i zaraziti zglobove na rukama. Jedna nehigijenska navika tako se pmože transformirati u ozbiljni septički artritis. Operacija je često jedini način da se ovo zdravstveno stanje riješi. Direktor medicinskog centra na Yaleu, doktor David Katz, otkrio je: "To može voditi do trajne nepokretnosti ili čak infekcije cijelog tijela koja može biti opasna po život."

Prestanite gristi nokte uz pomoć neukusnog laka koji će vas odbijati od te navike, a pokušajte otkriti stvarni razlog zašto su vam ruke stalno u ustima. Često pomažu stres loptice i držanje nekog predmeta kada vam dođe želja za grickanjem. 

13.07.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh