« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
ZAPAMTITE!

5 namirnica koje donose više štete nego koristi

Nedostatak važnih hranljivih supstanci može znatno oštetiti naše zdravlje a isto tako, neki proizvodi koje koristimo u prehrani također mogu biti štetni za naše tijelo

Svježi sokovi mogu nas dovesti u probleme
Svježi sokovi mogu nas dovesti u probleme (Arhiva)
Više o

nezdrava prehrana

Nezdrava hrana u današnje vrijeme šteti organizmu više nego cigarete. Znanstvenici su otkrili da nedostatak važnih hranljivih supstanci može znatno oštetiti naše zdravlje. Isto tako, neki proizvodi koje koristimo u prehrani također mogu biti štetni za naše tijelo.

Hrana bez masti - u prošlom stoljeću hrana bez masti bila je pravo otkriće. Tako je bilo sve dok nutricionisti nisu shvatili da su proizvođači počeli mijenjati zdrave masti prerađenim šećerom kako bi zadržali prirodni ukus namirnica. Dakle, umjesto da imate ono što nazivaju zdravim obrokom, vi doslovno jedete skrivenu šećernu bombu. Sada stručnjaci preporučaju mliječne proizvode koji su bogati vitaminima i zdravim mastima, poput seoskog sira ili grčkog jogurta, koji ne sadrže nikakve šećerne dodatke.

Riba iz uzgoja - divlja riba je bogata omega 3 masnim kiselinama, koje smanjuju rizik od bolesti srca ili moždanog udara. Ipak, to dosta zavisi od toga čime se riba hrani. Nažalost, ona riba koju kupujemo u supermarketima obično ne dolazi iz oceana ili rijeka, već iz uzgajivačnica. Dakle, tu ne samo da im nedostaje zdrava prehrana, nego sadrže i kemijske dodatke koje uzgajivači dodaju da bi riba brže rasla.

Slatkiši od žitarica - iako su bogate hranljivim sastojcima, ovakve grickalice sadrže i velike količine šećera. Prema bazi podataka o hranjivim namirnicama, najpopularniji ovakvi slatkiši sadrže od 15 do 30 grama šećera po porciji. S druge strane, ako se na pravi način izaberu, ove grickalice su savršen način da utolite glad i izbjegnete prejedanje, jer su porcije napravljene da budu dovoljne i sadrže dosta zdravih namirnica.

Svježi voćni sokovi - voće se smatra zdravim za našu prehranu, a svježi sokovi su jednostavan način da unesemo dnevnu dozu voća. Ipak, u tekućem obliku voće izgubi većinu svojih korisnih elemenata poput vlakana, koja igraju ključnu ulogu u sprječavanju dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti. Nekontrolirano konzumiranje sokova zapravo može dovesti do pojave ovih zdravstvenih problema zbog količine šećera koju sadrže. Ustvari, neki od njih imaju isto šećera koliko i limenka gaziranog pića, piše Bright Side.

Žitarice - oduvijek su smatrane jednostavnim rješenjem za zdrav i hranjiv doručak. Ipak, nemaju sve vrste žitarica jednako dobar efekat. Većina njih je napravljena od rafiniranih zrna. Tijekom tog procesa, žitarice gube značajnu količinu vlakana i drugih sastojaka koji pomažu da ostanete siti.

01.02.2020. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh