« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

5 načela alkalne prehrane

Suvremena zapadnjačka prehrana podrazumijeva da većina nas jede previše pogrešnih vrsta hrane (i pije pogrešna pića)

Ovo je dijeta za vas!
Ovo je dijeta za vas! (Arhiva)
Više o

alkalna dijeta

,

acidoza

Kako bismo bili zdravi, dobro se osjećali i s lakoćom obavljali svakodnevne poslove, naš pH morao bi biti neutralan ili blago alkalan - između 7, 3 i 7,5. Zbog suvremenog načina života obično je mnogo manji, odnosno kiseliji, i zato se osjećamo umornima, bezvoljnima, nadutima, općenito loše.

Ako je vrijednost pH manja od 7, znači da je tijelo previše zakiseljeno. Prekomjernu kiselost zvanu acidoza mogu izazvati ne samo namirnice koje jedemo, nego i način na koji ih jedemo. Suvremena zapadnjačka prehrana podrazumijeva da većina nas jede previše pogrešnih vrsta hrane (i pije pogrešna pića). Takva prehrana jednostavno paralizira organizam i predstavlja nam teret.

Svoju ulogu pritom igraju i drugi čimbenici poput stresa, pomanjkanja sna, zagađenosti i pretjeranog vježbanja (koje uzrokuje stvaranje mliječne kiseline). Također, na povećanje kiselosti uvelike utječe životna dob.

5 osnovnih načela alkalne prehrane:

1. Svaki dan popijte dvije litre vode - u to možete uračunati sokove, ali potrebno je piti i puno vode. Nemojte prestati piti vodu i početi piti, na primjer, samo sok od mrkve. Uz dvije litre na dan tijelo i njegovi organi bit će gipki.

2. Ako između obroka ogladnite, popijte malo povrtnog čaja ili filtriranu vodu. Katkada je tijelo žedno, a ne gladno, bolje je nešto popiti nego pojesti.

3. Navečer nemojte piti ili jesti sirovu hranu jer se teško probavlja. Tijekom noći takva hrana može fermentirati u želucu.

4. Umjesto crnog čaja ili kave pijte sok, biljni čaj i juhu. Crni čaj i kava su kiseli.

5. Nemojte biti napeti dok ste na kuri čišćenja; ostanite smireni i pozorni. Uživajte u procesu čišćenja tijela i duha.

05.01.2019. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh