« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec
SAVJETI

4 stvari koje nas mogu činiti mlađim

Spoj pod nazivom trigonelin može pomoći u zaustavljanju propadanja mišića, što je znak starenja

Nije to tako teško...
Nije to tako teško... (Arhiva)
Više o

mladolikost

Čudesna hrana koja nas može pomladiti jednostavno ne postoji, ali konzumiranje pića i grickalica bogatih određenim prirodnim spojevima moglo bi usporiti taj proces i održati naša tijela zdravima i snažnima, tvrde istraživači.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Metabolism, znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru i Nestlé Researcha u Švicarskoj utvrdili su da spoj pod nazivom trigonelin može pomoći u zaustavljanju propadanja mišića, što je znak starenja. Istraživački tim otkrio je da su razine trigonelina niže kod starijih ljudi sa sarkopenijom, procesom postupnog opadanja mišića.

Važan čimbenik u gubitku mišića uzrokovanom starenjem je pad nikotinamid adenin dinukleotida, također poznatog kao NAD+, koji igra ključnu ulogu u kemijskim reakcijama naših stanica koje stvaraju energiju i održavaju nas na životu.

Mitohondriji proizvode manje energije jer se oslanjaju na pravilno funkcioniranje NAD+. Smatra se da smanjenje razine NAD+ dovodi do mitohondrijske disfunkcije i propadanja mišića tijekom vremena. No, kroz niz eksperimenata na ljudskim mišićnim stanicama, miševima i crvima, istraživači su otkrili da trigonelin povećava razinu NAD+.

Prema autorima studije, trigonelin se nalazi u prehrambenim proizvodima biljnog podrijetla, kao što su zrna kave i sjemenke piskavice. Trigonelin je također prisutan u grašku i zobi, navodi Science Direct.

Starije odrasle osobe i dalje će morati paziti da unose dovoljno proteina, vitamina D, omega-3 masnih kiselina i vježbati kako bi spriječile gubitak mišića, ali trigonelin bi mogao biti važan dio te slagalice. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdilo mogu li dodaci trigonelina usporiti ili preokrenuti starenje mišića, piše The Sun.

27.03.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh