« Film
objavljeno prije 6 godina
FESTIVALI

4½. Okolišni filmski festival

Aktivistička grupa Zelene akcije ponovo Vas poziva na trodnevno druženje uz bogat filmski program, radionice i tribine s fokusom na aktualne okolišne i društvene probleme

Još jedan sjajan festival
Još jedan sjajan festival (Zelena akcija)
Više o

Zelena akcija

,

Okolišni filmski festival

Ovogodišnje izdanje Okolišni filmski festival održava se od 4. do 6. svibnja 2018. u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1), a ulaz na program i sav sadržaj je besplatan!

Glavne točke ovogodišnjeg programa su filmovi i tribine o aktualnim temama u Hrvatskoj - otimačina zemlje na Srđu za potrebe golf terena, plin, kojeg fosilna industrija predstavlja kao tranzicijsko gorivo i izgradnja LNG terminala na Krku te zaštita rijeka u balkanskoj regiji od novog vala izgradnje štetnih hidroelektrana.

Osim toga, u programu su zastupljene i druge teme, a izabrani su nagrađivani filmovi kojima će biti predstavljeni. Filmovi uglavnom govore o odnosu čovjeka prema okolišu, ali i o potrebi za promjenom društvenih, gospodarskih i političkih sustava. Program obogaćuju i praktične radionice te popratni zabavni sadržaj.

Zašto 4½.? Nakon prošlogodišnjeg "Četvrtog E?! - Okolišnog filmskog festivala", ove godine festival je organiziran s ''polovičnim'' sredstvima. Razlog tome je loša politika podrške radu civilnog društva u Hrvatskoj, koja je dovela do situacije nedostatka sredstava za organizaciju aktivnosti. Unatoč tome, festival će se održati s minimalnim sredstvima, uz maksimalnu kreativnost, zbog čega ovogodišnji festival nosi simbolično ime "4½. Okolišni filmski festival".

Nedostatak financijske podrške značio je i dvostruko veće ulaganje vremena te smišljanje novih načina da se festival ipak održi čak i u ovim "polovičnim" uvjetima. Aktivisti su Festival organizirali "kod kuće", tj. u prostoru Zelene akcije, gdje će se potruditi osigurati autentičan kino ugođaj u "kućnoj" atmosferi.

Upravo zbog toga poruka ovog festivala je: "Mi moramo na pola, ne morate i vi!". Često nesvjesno u najboljoj namjeri stvari raditi "na pola" te time šteta nadmašuje samu korist.

Primjerice: Kupovinom organskih proizvoda s drugog kraja svijeta nastaju onečišćenja tijekom proizvodnje ambalaže, a tu si i emisije koje se ispuste prilikom prijevoza. Kupovinom naranče iz lokalnog uzgoja u plastičnoj vrećici nastaje šteta od proizvodnje vrećice koja u ekosustavu ostaje još 100 godina.

Filmski program možete pronaći ovdje
Raspored radionica i tribina: https://bit.ly/2HImDDF

04.05.2018. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh