4 loša učinka kave
Znanstvenici su otkrili što se točno u tijelu događa pijenjem kave natašte, nebitno je li ona instant, turska ili pomiješana s mlijekom
Kava je omiljeni napitak u našim krajevima, bez nje većina ljudi ne može niti započeti dan, no koliko god naglašavali važnost doručka, obično je pijemo - natašte.
E, sad, znanstvenici su otkrili što se točno u tijelu događa pijenjem kave natašte, nebitno je li ona instant, turska ili pomiješana s mlijekom - i vjerujemo da vam se neće svidjeti.
Povećan rizik od raka - zbog poremećene probave nakon ispijanja kave, često dolazi do otežane apsorpcije proteina u tijelu, što pak rezultira s nadutošću, iritacijom, pa i upalom crijeva, što sve dugoročno povećava rizik od raka debelog crijeva, najčešće maligne bolesti današnjice.
Povećanje razine želučane kiseline - kava na prazan želudac povećava izlučivanje klorovodične kiseline u probavni sustav, što je osobito loše kod ljudi koji boluju od gastritisa, te imaju sami po sebi višak kiseline. Zbog visokih razina želučane kiseline povećava se rizik od nastanka čireva, kroničnog gastritisa, sindroma iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.
Sniženi hormoni - kofein iz kave ometa proizvodnju hormona serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće. Nedostatak serotonina je glavni uzrok depresije i mentalnih bolesti. Ako pojedinac pije kavu natašte, primjetit će naglo podizanje raspoloženja - no i naglo spuštanje nakon sat do dva. Ako se kava pije višekratno tijekom dana, serotonin postaje ovisan o vanjskim uzrocima, a ne rezultat rada organizma.
Tjeskoba - pijenje kave općenito djeluje na povećanje razine hormona stresa, kortizola. Taj se efekt pojačava ako se kava pije natašte, jer hrana djeluje smirujuće na organizam, pa i smanjuje negativan učinak kave. Stres i tjeskoba vezuju se za lupanje srca, kratkoću daha...
Stoga, topla preporuka - ipak prvo pojedite nešto...
Novi komentar