« Film
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
digitalna tehnologija

3D filmovi zavladali Hollywoodom

Fenomen tehnike koja stvara bolji doživljaj širi se od 2000. godine i publici daje razlog da film pogleda u kinu

(Dreamstime)
Više o

Hollywood

,

3D film

,

kino

,

Mark Zoradi

Sve bolje opremljene kino-dvorane, ugledni redatelji iza kamere, vjerna publika - filmovi u 3D tehnici trajno ostaju u Hollywoodu koji u njima vidi način borbe protiv krize jer vraćaju publiku u kino-dvorane.

Filmovi u 3D tehnici nisu novost u Hollywoodu. Od pedesetih godina, posebice s "Bićem iz crne lagune" (1954.) Jacka Arnolda, postupak koji stvara iluziju dubine redovito je zauzimao ekrane, nikad se ne uspjevši nametnuti trajno. No, od 2000. godine ovaj fenomen se širi.

"Vjerujem da se radi o pravom povratku 3D-a zahvaljujući digitalnoj tehnologiji koja mu je omogućila da bude precizniji i sjajniji na ekranu, nudeći publici bolji doživljaj", kaže Mark Zoradi, predsjednik tvrtke Walt Disney Motion Pictures.

"Nudi gledatelju razlog da nastavi ići u kino kako bi ondje našao nešto što ne može dobiti kod kuće. Fenomen će potrajati", dodaje Zoradi.

Kao dokaz navodi brzinu kojom su se kino-dvorane u SAD-u opremile za projekcije u 3D tehnici.

"Kad smo izašli s prvim filmom u 3D tehnici 2005. - "Žutom minutom", 84 ekrana u SAD-u bila su opremljena u tu svrhu. Danas će se "Božićna priča" Roberta Zemeckisa moći vidjeti u toj tehnici u 2000 kino-dvorana u SAD-u i još 2000 u svijetu", ističe Zoradi.

Tradicionalno vezana za dječje, animirane i horor filmove, 3D tehnika sada osvaja i druge žanrove.

Vrlo očekivani "Avatar" Jamesa Camerona (prosinac 2009.) i "Alica u zemlji čudesa" Tima Burtona (2010.) mogli bi napraviti korak naprijed u upotrebi te tehnike. (hina/metro-portal)

03.11.2009. 11:15:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh