« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
popravljanje štete

386 tisuća nezaposlenih izravna je posljedica privatizacijske pljačke

Pitanje je hoće li najavljene promjene Ustava postići uspjeh jer teško je dokazivati kriminal koji se dogodio prije 15 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/Cropix)
Više o

DORH

,

privatizacija

,

Veljko Miljević

,

pretvorbeni kriminal

,

Državni ured za reviziju

,

Darko Petričić

Još 2006. godine Državno odvjetništvo objavilo je podatak da je svaka druga od 178 kaznenih prijava vezanih uz pretvorbu i privatizaciju koje je Državni ured za reviziju dostavio DORH-u morala biti odbačena zbog zastare.

Vladajuća garnitura, kao što je poznato, tek je prošlog tjedna najavila da će se u Ustav ugraditi odredba o nezastarijevanju kriminala iz pretvorbe, te će tako Državno odvjetništvo moći vratiti u opticaj prijave Revizije koje su ušle u zastaru.

No, to bi mogao biti samo dio novih istražnih postupaka oko pretvorbe nakon ukidanja zastare, piše Slobodna Dalmacija, koja je i sama bila žrtva bezobraznog kriminala iz devedesetih.

Naime, osim kaznenih prijava pretvorbenog kriminala koje je isporučila Revizija, Odvjetništvu je prijavljeno još 1048 osoba, i to najčešće od policije, građana i trgovačkih društava koja su prošla pretvorbu. I tu je broj odbačenih prijava vrlo visok - odbačena je 401 prijava.

Ne može se točno reći koliko ih je pritom odbačeno zbog zastare, ali sigurno ne manje od polovice, jer je Zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije donesen tek 2001. godine.

- Prije pretvorbe u Hrvatskoj je bilo 80 tisuća nezaposlenih, a danas ih je 400 tisuća. Razlika od 320 tisuća izravna je posljedica nakaradne privatizacije. Grad veličine Rijeke ili Splita žrtvovan je za nečije kriminalno bogaćenje - izjavio je još  2002. godine Darko Petričić, ekonomski analitičar i autor knjige "Kriminal u hrvatskoj pretvorbi".

Danas se govori o brojci od čak 386 tisuća izgubljenih radnih mjesta. Samo 250 tvrtki pretvorba je stajala pola milijarde tadašnjih njemačkih maraka i povećala je broj nezaposlenih za 60 tisuća.

Pitanje je hoće li najavljena ustavna promjena ostati samo mrtvo slovo na papiru, jer su istraživanje i prikupljanje dokaza o kriminalu koji se dogodio prije 15 godina izrazito teški, napominje odvjetnik Veljko Miljević.

Osim toga, dosad je u Hrvatskoj za kriminal u pretvorbi pravomoćno osuđeno svega dvadesetak osoba, od čega bezuvjetno tek polovica. Isto tako, najviša dosuđena kazna iznosi 4,5 godina zatvora.

Svi navedeni podaci bacaju sumnju da će najavljene promjene uroditi plodom, posebice iz razloga što je i danas na vlasti ista garnitura kao u devedesetima, uz samo male izmjene.

30.09.2009. 13:51:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh