« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
GODIŠNJICA

24. obljetnica Bljeska

Za samo 36 sati oslobođeno je 500 kilometara dotad okupiranog područja zapadne Slavonije

Pobjednička akcija počela je na današnji dan
Pobjednička akcija počela je na današnji dan (Arhiva)
Više o

akcija Bljesak

,

godišnjica

Akcija "Bljesak" započela je 1. svibnja 1995. u 5.30 sati, a u njoj je sudjelovalo 7200 pripadnika Hrvatske vojske i policije. Za samo 36 sati oslobođeno je 500 kilometara dotad okupiranog područja zapadne Slavonije. U akciji su poginula 42 branitelja dok ih je 162 ranjeno.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području. U njoj su po prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Tijekom akcije pripadnici srpskih paravojnih postrojba su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je u vrijeme najjačih napada na Republiku Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

VRO "Bljesak" je prethodio VRO  "Oluja", koja je uslijedila nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995. a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.

 No, tim operacijama te s nekoliko idućih pobjeda Hrvatske vojske stvoreni su uvjete u kojima je od 15. siječnja 1996. godine počeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a završio 15. siječnja 1998., kada je hrvatsko Podunavlje (odnosno istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem), konačno vraćeno u sastav Republike Hrvatske.

01.05.2019. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh