« Ekosfera
objavljeno prije 7 mjeseci i 23 dana
ČESTITAMO

22. rođendan Prijatelja životinja

Pomognite nam da zaustavimo iskorištavanje i zlostavljanje životinja

Sretan rođendan!
Sretan rođendan! (Prijatelji životinja)
Više o

Prijatelji životinja

,

godišnjica

Nakon organizacije uspješnog, 15. po redu ZeGeVege festivala, koji je prije nekoliko dana dobio zasluženo priznanje okupivši na istome mjestu golem broj građana, zagrebačkog gradonačelnika, ministricu poljoprivrede, predsjednika države i druge važne uzvanike, ovoga rujna udruga Prijatelji životinja slavi 22 godine rada. Poznata po upornosti i glasnom traženju poboljšanja zaštite životinja u Hrvatskoj, već više od dva desetljeća neumorno radi na edukaciji javnosti o odgovornom i etičnom postupanju prema životinjama i zaštiti okoliša.

„Započeli smo 2001. godine kao mala grupa entuzijasta kako bismo ukazali na nužnost zaštite prava životinja. Tijekom svih ovih godina, uspjeli smo postići mikročipiranje pasa, zabranu uzgoja i ubijanja životinja radi krzna, zabranu usmrćivanja napuštenih pasa u skloništima te zabranu nastupa slonova, tigrova i drugih divljih životinja u cirkusima", istaknuo je samo neka od mnogih postignuća Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja.

Dodao je da se konkretni pomaci nisu dogodili preko noći, već uz mnogo odlučnosti i požrtvovnosti brojnih pojedinaca koji su bili dio Prijatelja životinja ili su to i sada: „Početkom 2000.-ih za veganstvo gotovo nitko nije čuo, a danas su uobičajene televizijske reklame za vegansku hranu i kozmetiku. Kada se prisjetimo da je još prije 10 godina u Hrvatskoj bilo dopušteno postupanje prema životinjama koje je sada nezamislivo, uviđamo da je naše najbolje postignuće to što smo utjecali da mnogi pojedinci izaberu suosjećajan način života."

ZeGeVege festivalom, kao i ostalim javnim događanjima, Prijatelji životinja pozivaju građane na održivo življenje i pokazuju kako je jednostavno živjeti suosjećajno i bez nanošenja patnje onima koji se ne mogu izboriti za sebe. Svaki dan pomažu građanima prijavljivati nehumano držanje i loš odnos prema životinjama, kontinuirano potiču bolju provedbu Zakona o zaštiti životinja i drugih propisa, reagiraju na događaje vezane za životinje i o tome redovito obavještavaju javnost jer na nepravdu ne žele i neće šutjeti.

Kažu da, iako na mnogim područjima zaštite životinja vide značajne pomake, pred njima je još mnogo posla: „Nećemo odustati sve dok ne doživimo svijet u kojemu se na zlostavljanje svih životinja gleda istim očima kao i na zlostavljanje ljudi, sve dok ne ispraznimo baš svaki kavez i potpuno zaustavimo iskorištavanje životinja te time pridonesemo zaustavljanju klimatskih promjena."

Kako njihov rad ovisi o donacijama i podršci, upućuju apel svima da ih uplatom članarine i donacija, od kojih i najmanja znači mnogo, podrže u daljnjem radu. Tako će moći putem svojih kampanja, akcija, sajmova, festivala, zakonskih izmjena i rada na provedbi zakonskih propisa nastaviti pridonositi suosjećajnijoj i pravednijoj Hrvatskoj za sve životinje i ljude.

Osim donacijom prema želji i mogućnostima, Prijateljima životinja može se dati podrška i na druge načine. Prijavnica za članstvo i više o načinima podrške i uplate donacija možete saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr/donacije

07.09.2023. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh