« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
MA KAKVA KRIZA

2011. rekordna godina za somalijske gusare

"Ove godine tučemo sve rekorde u visini otkupnina. Gusari su u 2011. - koja još nije gotova - dobili 135 milijuna dolara, a lani 80 milijuna", rekao je kontraadmiral Christian Canova

Fotografija vijesti
Više o

somalijski pirati

,

NATO pirati

,

somalijski gusari

Gospodarska kriza već godinama drma države diljem planete, ali čini se kako je ova godina nekima bila jedna od najprofitabilnijih u povijesti. Naime, 2011. ostat će u pamćenju kao rekordna po visini otkupnina koje su naplatili somalijski gusari, javlja Hina.

"Ove godine tučemo sve rekorde u visini otkupnina. Gusari su u 2011. - koja još nije gotova - dobili 135 milijuna dolara, a lani 80 milijuna", rekao je kontraadmiral Christian Canova u razgovoru za internetsku stranicu Bruxelles2, koja se bavi europskom vanjskom politikom i obranom.

Taj nagli skok povezan je s "eksponencijalnim povećanjem visine otkupnine po brodu".

Gusari su 2007. u prosjeku dobivali oko 600.000 dolara po brodu, 2010. 3 milijuna, a 2011. 4,6 milijuna, dodao je, napomenuvši da se u novije vrijeme otkupnine penju i na 6 milijuna dolara.

Zahvaljujući dijelom i nazočnosti međunarodnih vojnih snaga, broj trgovačkih brodova koje su gusari oteli "nikada nije bio niži", budući da je 2011. "oteto 8 brodova s 200 ljudi", a lani je oteto 30 brodova. Premda je broj napada porastao oko 15 posto na godinu, "oni nisu bili toliko uspješni", uspio je tek svaki četrnaesti napad, a godinu ranije je uspio svaki četvrti.

Canova je rekao da se "ne trebamo zavaravati pričama o siromašnim Somalijcima koji postaju gusari zbog bijednih uvjeta u kojima žive. Gusarstvo je danas prije svega kriminalno poduzetništvo, sa skupinama koje imaju samo jedan cilj: novac".

Taj novac "ide u dijasporu. Reciklira se i na regionalnoj razini, u Somaliji, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (za kupnju motora i goriva), u Džibutiju", dodao je Canova.

07.12.2011. 15:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh