« Zagreb
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
DOĐITE

17. Povorka ponosa pod sloganom "Da nam živi, živi rod!"

Povorka ponosa započet će okupljanjem 9.06. u 15:00h na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima

Da nam živi, živi rod!
Da nam živi, živi rod! (Arhiva)
Više o

Zagreb Pride 2018

U Zagrebu će se ove subote, 9. lipnja, održati najveći prosvjed za ljudska prava u HrvatskojXVII (sedamnaesta) Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018. pod sloganom „Da nam živi, živi rod". 

Povorka ponosa započet će okupljanjem 9.06. u 15:00h na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima - Rooseveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka - gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom grupa "U pol 9 kod Sabe" i "Le Zbor".

Ovogodišnja Povorka ponosa ponovno se održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na obitelj i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti. Političari, ministri i matičari, samozvani stručnjaci i stručnjakinje, klerikalci i klerikalke, skupljači potpisa, biskupi, svećenici, popovi i vračevi i ove godine ismijavaju i trivijaliziraju naše identitete i tijela. Prvo su nam ušli u domove, onda su nam ušli u krevete, a sada nam vire u gaće. Van iz naših gaća!

Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, trans*, interspolne i kvir osobe, znamo da smo sve i svi mi mnogo više od spola koji nam je pripisan pri rođenju. Znamo da svatko od nas ima svoj rod i rodni identitet te pravo na izražavanje sebe. I zato ove subote od 15 sati zauzimamo centar grada - za svaku nevidljivu Maru u Hrvatskoj, za svako diskriminirano dijete u školama, za sve manjine u našem parlamentu, za sve različite i raznolike, predivne obitelji, za svakog ili svaku hrabru osobu kojoj je dosta da joj svi vire u gaće! Zauzimamo centar grada jer tražimo i zahtijevamo VIDLJIVOST 365 dana u godini, sada i odmah.

Zahtijevamo:

· da se svim osobama omogući slobodno donošenje odluke o rađanju

· da se prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena

· da se kroz novi Obiteljski zakon prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod

· da se prekine sa svim oblicima reparativnih i konverzijskih terapija ili postupaka za promjenu spolne orijentacije ili rodnog identiteta  

· da se svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuvjetno zakonsko priznanje roda  

 

 

Podignimo u vis čela

Mi određujemo svoj rod

Naša bit će zemlja cijela

Da nam živi, živi rod!

 

Vidimo se 9. lipnja 2018., u 15 sati

Rooseveltov trg (kod Mimare)

#zgpride2018
05.06.2018. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh