« Hrvatska
objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana
TIHA MISA

14. Tiha misa na Peristilu

U subotu 3.2.2024. u 8:30 na Peristilu u Splitu održat će se četrnaesta po redu „Tiha misa“, skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić - Fridrih

Tiha misa na Peristilu
Tiha misa na Peristilu (Arhiva)
Više o

Peristil

,

14. Tiha misa

Ove subote održat će se četrnaesta po redu „Tiha misa", skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić- Fridrih. "Tiha misa" je reakcija na sve intenzivniju re-tradicionalizaciju tobože sekularnog hrvatskog društva, koju provode muškarci klečeći u navodnoj molitvi svake prve subote u mjesecu u prosječno 10 gradova diljem Hrvatske.

Ovaj mjesec „Tihu misu" posvećujemo „jakoj i moćnoj" ženi koja se, iako tako moćna, nije uspjela obraniti od njega, još moćnijeg, i onoga najmoćnijeg - sustava i strateški uvijek dostupnih i spremnih proceduralnih grešaka. "Tihu misu" posvećujemo i svim ženama i majkama koje je duboko u naše živote ukorijenjen patrijarhalni sustav iznevjerio i stao na stranu muškaraca, dajući im prednost i čineći ih "jačima i moćnijima". Posvećujemo "Tihu misu" majkama kojima je oduzeto pravo na roditeljstvo nakon što su već preživjele fizičko ili psihičko zlostavljanje. Ženama koje nisu odlučile ostati - pa su ih njihovi zlostavljači nastavili zlostavljati koristeći pravne i sudske mehanizme čija praksa kao da je skrojena za retraumatizaciju ad perpetuum. Ako se nekad i pojavi naznaka kraja nečijeg ciklusa zlostavljanja, još je jedna alternativa dostupna zlostavljačima. Oni i dalje prijete svojim žrtvama kad god požele i uglavnom slobodno šeću našim gradovima, naoružani bijesom, egom i, ponekad, vatrenim oružjem dok svoje žrtve ne odluče ipak - ubiti.

U deset mjeseci 2022. godine evidentirano je 1571 kazneno djelo nasilja u obitelji. Izvješće za 2023. godinu, kako je najavljeno iz MUP-a, a čemu svakodnevno svjedočimo, pokazat će porast kaznenih djela nasilja u obitelji. Iako taj podatak ohrabruje jer pokazuje da žene u većem broju prijavljuju nasilje, svjesni smo da na svaki prijavljeni slučaj postoji bar još toliko neprijavljenih. Žene ne vjeruju sustavu, ne vjeruju Državi - s pravom, jer smo u samo nekoliko proteklih mjeseci svjedočili tome da je nasilje katkad kazneno djelo, katkad prekršaj, katkad nesretan slučaj, a katkad dođe i do proceduralne greške kao izlike koja presudi u korist nasilniku. Ovisno o tome tko je počinitelj.

Istovremeno, svake se prve subote u mjesecu odigravaju nakaradni skupovi koji kroz simboliku molitve krunice zazivaju dodatnu neravnopravnost žena. Nakon više od godine dana održavanja Tihe mise duboko smo razočarani nepostojećom političkom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje skupine muškaraca prema ženama i činjenice da smo došli do situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Sve se odvija pod devizom podrške pojedinih političkih aktera koji ne poduzimaju ništa ni kad ovi skupovi krše Ustav, a i Zakon o komunalnom redu. Ne radi se o skupini muškaraca koji „mirno mole krunicu", radi se o organiziranoj akciji koja seže toliko daleko da se našim „Vitezovima" na trgovima diljem Hrvatske pridružuju, već iskusni, poljski aktivisti.

Danas kad znamo da iza ovih „molitvi" stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati koju budućnost nam spremaju, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ćemo ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi.

U toj borbi nažalost nemamo saveznike u političarima i političarkama na kojima leži odgovornost da reagiraju na ovakve društvene anomalije, ali nadamo se da ćemo u izbornoj godini barem čuti isprike ili objašnjenja zašto je to tako već više od godinu dana i je li to Hrvatska kakvu vide i nakon predstojećih izbora.

Na nama kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo i ČETRNAESTI put na javnu, organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva nejednakost koja nam je zajamčena Ustavom - bez obzira što se odvija u formi 'molitve' krunice. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu. Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene u ovom društvu treba zaštititi od nasilja - onog iz "molitve" i onog u obitelji. Kao država nemamo dovoljno snažne mehanizme za to, žene su možda danas ipak postale politička tema, ali i dalje su prepuštene same sebi, nejednake u svakom pogledu, i u životu i u smrti.

Arijana Lekić-Fridrih će na Peristilu stati pred muškarce koji kleče i tijekom performansa "Tiha misa" crvenom niti označiti javni prostor oko svakog muškarca koji kleči, podsjećajući nas sve na krv ubijenih žena, na neraskidivu vrpcu koja povezuje majke i njihovu djecu, na posljednju liniju obrane ženskih prava i prava na život bez nasilja u društvu koje će statistike o nasilju u obitelji uzdrmati, posramiti i natjerati na iskonsku promjenu. Ne trebamo muške "molitve" po hrvatskim trgovima, već molbe za oprost neoprostivog nasilja koje žene trpe svakodnevno u svim sferama svojih života.

02.02.2024. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh