« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POMOĆ I SIGURNOST

14.000 vojnika osiguravat će područja pogođena potresom

Uz 14.000 pripadnika vojske i mornarice, pomoć će dopremati 50 zrakoplova i tri broda, javlja AFP

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

vojska

,

Čile

,

potres

Do 14.000 vojnika skrbit će se za sigurnost i pomoć u području pogođenu katastrofalnim potresom i tsunamijem, a vlada neće dopustiti pljačke i zločine, rekla je u utorak čileanska predsjednica, a agencije prenose da su stanovnici počeli organizirati samoobranu.

"Razumijemo nestrpljivost, ali znamo i za zločinačke napade. To nećemo trpjeti", rekla je predsjednica Michelle Bachelet.

Vojnici će se skrbiti za "sigurnost i mir", rekla je predsjednica i naglasila da je stanje pod nadzorom, javlja agencija AFP.

Reuters javlja da je policijski sat produljen do podneva po mjesnom vremenu kako bi se vratio red u grad Concepcion, jedan od najpogođenijih potresom te da su ondje već tisuće vojnika kako bi spriječile pljačke i zločine.

U 48 sati nakon potresa kamere su zabilježile provale u trgovine stanovnika ogorčenih jer im pomoć nikako nije stizala, no snimljene su i pljačke koje s glađu i žeđi nisu imale veze, primjerice odnošenje bijele tehnike iz trgovačkih centara.

Francuska agencija prenosi da su se stanovnici Concepciona samoorganizirali tako da su podignuli ulične barikade, naoružali se koliko su mogli batinama i zapalili vatre kako bi otjerali zločinačke bande koje haraju u mraku jer je grad bez struje.

U potresu 8,8 Richtera, koji je u subotu pogodio čileansko priobalje, poginule su 723 osobe, dvadesetak se vodi nestalima, a dva milijuna je stradalih.

U samu Concepcionu poginulo je 350 osoba, a ljudski gubitci i štete u udaljenijim naseljima još su nepoznati. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 17:04:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh