« Biznis
objavljeno prije 14 godina
SAMO ZA ODVAŽNE

13 koraka do uspješnog poduzetnika

Vjerujete u sebe? Imate svoje ideje i snove? Volite izazove? Kreativni ste? Uvijek ste željeli biti sam svoj šef? Možda je izazovni put poduzetništva baš za vas

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

posao

,

biznis

,

poduzetnik

,

poduzetništvo

Ako ste odabrali taj put ili se spremate krenuti njime, budite sigurni da je to velika odluka i za vašu karijeru ali i za vaš privatan život. Naročito u početnoj fazi razvoja budite spremni na to da će se u velikom dijelu vaš privatni i poslovni život uvelike preklapati.

Biti poduzetnikom je put pun rizika ali ako ste prava osoba benefiti uvelike nadmašuju rizike.

U daljnjem tekstu dat ćemo vam 13 osnovnih savjeta, jednostavnih i praktičnih za primjenu koji vam mogu poslužiti kao putokaz na putu do vašeg uspjeha:

1. Nađite nezadovoljenu potrebu na tržištu

Budite ispred svog vremena. Nađite tržišni segment gdje vas tržišni divovi neće ometati na vašem putu ka etabliranju na tržištu.

2. Pronađite vaš segment tržišta i saznajte sve o njemu

Svaka greška kod ovog koraka kasnije se skupo plaća stoga proučite sve što možete. Ovo bi mogao biti i najbitniji istraživački posao u vašoj karijeri.

3. Izradite poslovni plan

Poslovni plan će postaviti ciljeve vašeg razvoja te će vam služiti za kontrolu strategije vašeg poduzeća. Niti jedna banka vas neće ozbiljno shvaćati bez njega.

4. Financijska konstrukcija

Do uspijeha se ne dolazi preko noći, financijska solidnost vam mora biti čvrsti oslonac i u trenucima kada se neće sve odvijati po planu.

5. Odaberite prave partnere

Poduzetništvo je nepredvidiva i dugotrajna avantura, bez kvalitetnih profesionalnih savjeta nećete daleko dogurati. Izbor knjigovođe, odvjetnika, osiguranja i drugih partnera je od ključne važnosti. Tu se cijena ne gleda samo kroz naknadu plaćenu za uslugu nego i kroz eventualne gubitke uslijed neprofesionalnog savjeta.

6. Zadržite fiksne troškove nisko

Ako treba započnite radeći iz vašeg doma. Jednom kada se fiksni troškovi otmu kontroli, teško ih je poslije obuzdati.

7. Jasno definiran marketinški plan

Tko su vaši kupci i koji je najefikasniji i najjeftiniji način da im ponudite vaš proizvod ili uslugu? Kreativnost vam ovdje može donijeti velike uštede i zapamtite, najskuplja strategija najčašće nije i najbolja.

8. Zaposlite najbolje

Firme često ne pridaju pažnju potrazi za novim zaposlenicima, koju taj proces zaslužuje. Izbjegnite tu grešku. To su ljudi o kojima će na kraju krajeva i vaš poduzetnički uspjeh ovisiti.

9. Pratite konkurenciju

Budite fleksibilni, uvijek spremni na sve. Iskoristite svaku tuđu grešku i mogućnost koja vam se pruži.

10. Informirajte se

Učite iz pogrešaka drugih i motivirajte se kroz uspješne priče. Pratite trendove.

11. Iskoristite tehnologiju

Od poslovnog softvera do mogućnosti društvenih web stranica za promociju, iskoristite sve što vam se pruža. Internet je mjesto sa mnogobrojnim korisnim savjetima, veliki broj njih na raspolaganju vam je besplatno.

12. Per aspera ad astra (Od trnja do zvijezda)

Ne budite preosjetljivi i ne primajte odbijanje osobno. Budite spremni na privremene neuspjehe, ali nikad ne odustajte od svog sna.

13. Vjerujte u sebe

Poduzetništvo je ispunjujuć put, ali ni najuspješniji vam nikad neće reći da je lagan. Morat ćete prihvaćati rizike i zadržati vjeru u trenucima kada vam drugi neće davati puno izgleda.

Poduzetnički pothvat zahtjeva disciplinu, a disciplina zahtjeva pravila. Držite se ovih pravila ili kreirajte svoja, ali ne zaboravite da je biti poduzetnikom zahtjevan put, na kojem morate imati jasno zacrtane ciljeve i s punim žarom se predati njihovom ostvarenju. (Neven Đikić/Profitiraj.hr)

19.05.2010. 15:42:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh