« Zagreb
objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana
TIHA MISA

12. Tiha misa je sutra

12. Tiha misa Arijane Lekić-Fridrih i udruge Domino ponovno na Trgu bana Josipa Jelačića

I opet...
I opet... (Arhiva)
Više o

Tiha misa

,

12. Tiha misa

Nakon godinu dana, ponovno stojimo na trgu u skupnoj performativnoj akciji "Tiha misa", započetu u 12. mjesecu 2022. godine. Ove subote postavljamo 12 natpisa umjetnica i umjetnika, kao simboličan podsjetnik na godišnju borbu protiv dokidanja ženskih prava, kojoj se i dalje ne vidi kraja.

Svoje poruke za 12. Tihu misu poslali su Bruno Isaković, Dora Fodor, Karla Jelić, Siniša Labrović, Josipa Bubaš, Barbara Blasin, Gildo Bavčević, Gloria Lizde, Marko Marković, Lucija Žuti i Sandra Sterle, uz Arijanu Lekić-Fridrih.

Njihove će poruke biti izložene po cijelom Trgu bana Josipa Jelačića, a vas pozivamo da nam se pridružite, kao i do sada, u skupnoj performativnoj akciji - kontraakciji klečateljima koji se već godinu dana ukazuju na glavnim trgovima diljem Republike Hrvatske, kao i mi.

Prošle je godine u 12 hrvatskih gradova ubijeno 13 žena, a ove godine bilježimo već pet okarakteriziranih femicida i nekoliko pokušaja femicida. Femicid ne poznaje niti jedan zakon u regiji, a Hrvatska je treća u Europskoj uniji po broju ubojstava žena. Iako je nakon poraznog izvještaja GREVIO-a o provođenju Istanbulske konvencije u Hrvatskoj najavljen prijedlog zakonskih izmjena koji ide u smjeru zaštite žena, u iščekivanju potpore prijedlogu pitamo se je li spremna i uspješna implementacija tih promjena poznajući sustav i kapacitete sustava. U deset mjeseci 2022. godine evidentirano je 1571 kazneno djelo nasilja u obitelji. Izvješće za 2023. godinu, kako je najavljeno iz MUP-a, a čemu svakodnevno svjedočimo, pokazat će porast kaznenih djela nasilja u obitelji. Iako taj podatak ohrabruje jer pokazuje da žene u većem broju prijavljuju nasilje, svjesni smo da je na svaki prijavljeni slučaj postoji bar još toliko neprijavljenih. Žene ne vjeruju sustavu, ne vjeruju Državi - s pravom, jer smo u samo nekoliko proteklih mjeseci svjedočili tome da je nasilje katkad kazneno djelo, katkad prekršaj, katkat nesretan slučaj. Ovisno o tome tko je počinitelj.

Istovremeno, svake se prve subote u mjesecu odigravaju nakaradni skupovi koji kroz simboliku molitve krunice zazivaju dodatnu neravnopravnost žena. Nakon gotovo godinu dana održavanja Tihe mise duboko smo razočarani nepostojećom političkom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje skupine muškaraca prema ženama i činjenice da smo došli do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Sve se odvija pod devizom podrške pojedinih političkih aktera koji ne poduzimaju ništa ni kad ovi skupovi krše Ustav, a i Zakon o komunalnom redu. Ne radi se o skupini muškaraca koji „mirno mole krunicu", radi se o organiziranoj akciji koja seže toliko daleko da se našim „Vitezovima" na trgovima diljem Hrvatske pridružuju, već iskusni, poljski aktivisti.

Danas kad znamo da iza ovih „molitvi" stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati koju budućnost nam spremaju, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ćemo ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi.

Na nama kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo i DVANAESTI put na javnu, organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva nejednakost koja nam je zajamčena Ustavom - bez obzira što se odvija u formi 'molitve' krunice. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu. Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene u ovom društvu treba zaštititi od nasilja - onog iz "molitve" i onog u obitelji. Kao država nemamo dovoljno snažne mehanizme za to, žene su možda danas ipak postale politička tema, ali i dalje su prepuštene same sebi, nejednake u svakom pogledu, i u životu i u smrti.

01.12.2023. 16:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh