« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
PERNOD RICARD

10. Dan društvene odgovornosti

Eko ranč 'Kod Veselog truta' mjesto učenja, sadnje medonosnog bilja i gradnje hotela za pčele

Pernod Ricard Croatia
Pernod Ricard Croatia (Vlado Cvirn)
Više o

društvena odgovornost

,

10. Dan društvene odgovornosti

 

Pčele su proglašene najvažnijim živim bićima na našem planetu još 2019. godine. Unatoč tome, često svjedočimo vijestima o smanjenju njihove populacije i problemima s kojima se suočavaju ove vrijedne životinje. U Hrvatskoj postoji duga tradicija pčelarenja i proizvodnje proizvoda od meda. Procjenjuje se da danas u Hrvatskoj ima oko pola milijarde pčela.

Kompanija Pernod Ricard Croatia deseti je put na globalnom nivou provela inicijativu "Dan društvene odgovornosti - Responsib'All day". Više od 18.500 zaposlenika Grupe Pernod Ricard širom svijeta u suradnji s lokalnim zajednicama sudjeluje u društveno odgovornim projektima i aktivnostima u zemljama u kojima kompanija posluje, a sve kako bi pomogli zaštiti i obnovi biološke raznolikosti, u skladu s predanošću Grupe Pernod Ricard prema njegovanju zemljišta.

Ove godine kompanija Pernod Ricard Croatia d.o.o je na Eko ranču "Kod Veselog Truta" u općini Orle kod Velike Gorice u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom, vlasnikom ranča, pčelarom Dariom Frangenom i Kornelijom Benyovsky Šoštarić organizirala akciju "Pomozimo solitarnim pčelama".

"Dugi niz godina naša kompanija kroz različite društveno odgovorne aktivnosti u Hrvatskoj provodi inicijativu za održivost i odgovornost, Pernod Ricard 2030 "Dobra vremena s dobrih mjesta". Sukladno vrijednostima naše kompanije, i ove godine bilo nam je iznimno važno pronaći lokalnog partnera s kojim ćemo ostvariti konstruktivan Dan društvene odgovornosti, kako bi ukazali na značaj očuvanja i opstanka pčela i oprašivača.

Želim se zahvaliti Hrvatskom pčelarskom savezu kao našem lokalnom partneru, gospodinu Frangenu na vrlo inspirativnoj i edukativnoj radionici na kojoj smo puno naučili o pčelama i pčelarstvu i pod čijim su vodstvom zaposlenici napravili vrt za pčele u kojem su posadili medonosno bilje. Zahvaljujem se i gospođi Korneliji Benyovsky Šoštarić od koje su zaposlenici puno naučili i uz čiju su pomoć sagradili prvi hotel za pčele, kao i gospođi Bini Frangen koja je naše zaposlenike vodila kroz postupak vrcanja meda, koji je u potpunosti proizveden na ekološki način.

Najljepše se zahvaljujem i svim zaposlenicima tvrtke Pernod Ricard Croatia, bez kojih navedeni projekt ne bi bilo moguće realizirati i koji su svojim vrijednim radom i doprinosom poslali poruku o važnosti očuvanja životne sredine za buduće generacije. Kompanija Pernod Ricard Croatia nastavit će poticati svoje zaposlenike da kroz konkretne projekte doprinose zajednici u kojoj posluju, u cilju zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti", izjavila je Maja Višnić, voditeljica projekata održivosti i odgovornosti tvrtke Pernod Ricard Croatia.

Nakon završetka svih planiranih aktivnosti, Maja Višnić uručila je novčanu donaciju Hrvatskom pčelarskom savezu, čiji su predstavnici istaknuli važnost ovakvih akcija i partnerstva.

"Drago nam je je da tvrtka Pernod Ricarda Croatia prepoznaje važnost pčela u našem životu. Nažalost, pčele su nam ugrožene najčešće zbog klimatskih promjena i prekomjernog korištenja pesticida. Svaka pomoć, uključujući osvješćivanje javnosti o ovom problemu, itekako pomaže. Zahvaljujemo Pernod Ricard Croatia na donaciji od 10.000 kuna koju će Savez uložiti u zaštitu pčela i pčelarstva, od čega će korist imati i cijela društvena zajednica", rekao je Vedran Lesjak iz Hrvatskog pčelarskog saveza.

Hotel za solitarne pčele - odnosno, one koje ne žive u košnicama, nego same i važni su oprašivači - zaposlenicima je pomogla izraditi Kornelija Benyovsky Šoštarić.

"Budući da su pčele u cjelini ugrožene, jako je važno da se u njihovo očuvanje i zaštitu uključe svi elementi društva. Zato mi je posebno drago što se kompanija Pernod Ricard Croatia uključila u zaštitu pčela. To su danas dokazali zaposlenici koji su izgradili jednu fantastičnu nastambu za solitarne pčele u koju će se one moći useliti i aktivno oprašivati ekološki voćnjak u blizini. Time smo pomogli ne samo voćkama, nego i doprinijeli očuvanju biološke raznolikosti", rekla je Kornelija Benyovsky Šoštarić.

Eko ranč "Kod Veselog truta" u vlasništvu je Darija Frangena, koji ga vodi sa suprugom Binom. Sve je na njihovom imanju u skladu s prirodom, a osim pčelarstva, u općini Orle kod Velike Gorice podignuli su prvi hrvatski nasad crnog duda. Uzgajaju i divlju ružu, dok na zemljištu u Dalmaciji imaju nasade badema i maslina - sve s ekološkim certifikatom.

"Zahvaljujem se Pernod Ricard Croatia na prekrasnoj ideji, viziji, koja nas je vratila u prirodu, pokazala važnost ekološke proizvodnje i pčelarstva. Hvala im što su našli vremena da dođu na naš Eko ranč gdje su zaposlenici, uz sadnju medonosnog vrta, hotela za solitarne pčele i radionicu vrcanja prirodnog meda, približili drugima i našu ekološku viziju. Moramo znati da je za svaki 3. obrok koji unosimo u svoj organizam direktno ili indirektno odgovorna pčela. Općenito se premalo pažnje daje pčelama i zato još jednom hvala kompaniji Pernod Ricard Croatia što je prepoznao njihovu važnost", rekao je Dario Frangen.

Dan društvene odgovornosti obilježavaju zaposlenici Grupe Pernod Ricard diljem svijeta. Prvi put održan je 2011. godine.

Vjeran svojoj viziji 'Créateurs de Convivialité', Pernod Ricard vjeruje u dijeljenje i rad s drugima, kako bismo ojačali ono što radimo zajedno. Zato se sve njegove podružnice udružuju s lokalnim partnerima i dobrotvornim organizacijama kako bi učili od njih i radili na raznim projektima zajednice. Ove godine fokus je bio na očuvanju i zaštiti bioraznolikosti i prirode u skladu s predanošću Grupe Pernod Ricard njegovanju zemljišta.

Pri tome je svaka država izabrala područje djelovanja, a zanimljivo je kako su se Slovenija i Srbija također odlučile za temu pčela, zbog čega su sve tri zemlje osmislile i zajednički logo: Bee Responsib'All. 


14.06.2022. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh