« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
čuvajte nas, pazite nas

1. rujna počinje škola

Više od 500.000 učenika među kojima 42.000 prvašića u ponedjeljak kreće na nastavu

Vozači, roditelji, djeca - oprez!
Vozači, roditelji, djeca - oprez! (Danijel Soldo/CROPIX)
Više o

učenici

,

prvašići

,

Mila Jelavić

,

školska godina

,

djeca u prometu

,

pravobraniteljica za djecu

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić uputila je poruku povodom početka školske godine, 1. rujna, kada u školu kreće više od pola milijuna učenika, među kojima i 42.000 "prvašića", roditeljima, učiteljima i sudionicima u prometu, da imaju razumijevanja za sve učenike, a posebno one kojima će to biti prvi susret sa školom.

"Početak školovanja za djecu je početak novog, vrlo važnog razdoblja, koje će bitno utjecati na njihovu budućnost. Zato pozivam roditelje, učitelje i sve druge djeci bliske osobe, da strpljivo i blagonaklono prate i podupiru prve školske korake 'prvašića'", stoji u poruci dječje pravobraniteljice.

Također se napominje da svakom djetetu treba pružiti priliku da uči na način koji mu najviše odgovara i daje učinkovite rezultate.

Jelavić podsjeća kako polazak u školu djeci donosi nove odgovornosti koje zahtijevaju veću samostalnost, ali i znanje o tome kako se zaštititi od brojnih rizika u školi, na ulici i u vlastitome domu.

"U stjecanju tih znanja će, pored učiteljica i učitelja, važnu ulogu imati i djetetovi bližnji - roditelji, bake i djedovi, sestre i braća. Sve njih posebno molim da prvašiće nauče sigurnom ponašanju u prometu, kako bi spriječili nesreće, ali ih molim i da budu uz djecu kad god mogu", poručuje Jelavić.

Podsjeća i sve sudionike u prometu da će od ponedjeljka među njima biti i stotine tisuća učenika i da smo svi dužni omogućiti im da na putu do škole i iz škole budu sigurni i zaštićeni. "Najmanje što možemo učiniti je odgovorno se ponašati u prometu te tako pružiti primjer i drugima, osobito najmlađima", kaže Jelavić.

"Svim 'prvašićima' želim da im prvi školski dani i prilagodba na školsko okružje proteknu što mirnije i ugodnije te da, uz ostala važna znanja i vještine, nauče i kako uspješno učiti, kako stjecati prijatelje, kako se s njima zajedno veseliti te kako uz njihovu pomoć prebroditi i povremene teškoće. Svim učenicima osnovnih i srednjih škola želim da u učenju nađu i ponešto zabave, da u njemu otkriju mogućnosti za razvoj svojih talenata te da im škola pruži sigurno i poticajno ozračje u kojem će napredovati, osjećati se dobro i prihvaćeno", poručuje dječja pravobraniteljica. (HINA)

29.08.2008. 21:06:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh