« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
MA DAJ!

Zvijezda stvorena ljudskom rukom "vandalizira" nebo

Iz Rocket Laba tvrde da je zvijezda nastala kako bi potaknula ljude da preispitaju svoje mjesto u svemiru.

"Zvijezda" stvorena u Rocket Labu (Rocket Lab/AP)
Više o

Rocket Lab

,

disko kugla

Astronomi su bijesni na veliku sjajnu "zvijezdu" koja ometa pogled na nebo. Naime, novozelandska tvrtka Rocket Lab nedavno je u svemir lansirala divovsku disko kuglu koja se sada tamo ponaša poput zvijezde. 

Iz Rocket Laba tvrde da je zvijezda nastala kako bi potaknula ljude da preispitaju svoje mjesto u svemiru, no astronomi su zgroženi njihovim planom. Njihovi argumenti navode da bi objekt mogao smetati satelitima, a zvijezdu nazivaju pokušajem vandaliziranja svemira.

Sfera će letjeti oko Zemlje punih godinu dana zbog čega stručnjaci tvrde da će ometati znanstvena istraživanja koja se vrše u svemiru te amatersko proučavanje neba. Prema njihovim riječima, u svemiru ima dovoljno prirodnih tijela koja bismo trebali proučavati i kojima se možemo diviti. Zašto bismo tamo proučavali nešto što je ionako stvoreno na Zemlji?

Drugi pak tvrde da nema mjesta histeriziranju jer u svemiru ionako postoji puno drugih objekata koji bi trebali privlačiti našu pažnju. Osim toga, tamo su već ionako poslani objekti stvoreni ljudskom rukom. Zašto onda sada obraćati toliku pažnju upravo na ovaj?

Astronom Caleb A. Scharf pobunio se protiv nepotrebnog ljudskog miješanja u prirodni ritam svemira koji ne služi nikakvoj svrsi osim ispunjavanju nečijih želja. On i još nekolicina astronoma upozoravaju da svemir nije igralište, a ako će se svakome dozvoljavati da tamo lansira svoje "igračke", uskoro će u svemiru postojati toliko bespotrebnih objekata da će biti nemoguće u orbitu poslati satelite - jednostavno zato jer za njih više neće biti mjesta.

Piše: Andrea Holi
29.01.2018. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh