« Znanost
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
WTF?!

Znanstvenici tvrde da svijet hrli u propast

Skupina znanstvenika iz NASA-e upozorila je prošli tjedan da je svijet kakav znamo i u kojem živimo osuđen na propast te da mu u idućih nekoliko desetljeća prijeti "nepovratan kolaps

Zanimljiv pristup znanstvenika
Zanimljiv pristup znanstvenika (Arhiva)
Više o

NASA

,

budućnost

,

propast civilizacije

Ovaj puta nije riječ o još jednoj teoriji zavjere koju su zakuhali Maje već je sve znanstveno utemeljeno. Naime, najnovije istraživanje koje je omogućio Goddard Space Flight Centre, a vodio primijenjeni matematičar Safa Motesharri ukazuje na to da je globalna industrijska civilizacija osuđena na katastrofu zbog pretjeranog iskorištavanja Zemljinih resursa.

"Proces uspona i propasti zapravo je ciklus koji se u povijesti ponavlja", stoji u tekstu koji će se objaviti u časopisu Ecological Economics. Kombinacija eksploatacije neodrživih resursa, nejednake raspodjele bogatstva i prekomjerne potrošnje resursa mogla bi dovesti do kolapsa industrijskog društva u roku od samo nekoliko desetljeća, kažu znanstvenici NASA-e. Istraživanje ukazuje na to da čak i dobro etablirane, napredne civiilizacije mogu biti krhke i nestalne te kao primjer navode Rimsko carstvo.

Obrazac raslojavanja kada je bogatstvo posrijedi, poput sve većih razlika između bogatih i siromašnih te preveliko iskorištavanje postojećih resursa odigralo je važnu ulogu u propastima raznih društava u povijesti.

Da bi se katastrofa spriječila, NASA-ini znanstvenici preporučuju načine kojima bi se mogla uspostaviti pravednija raspodjela resursa, znatno smanjiti pretjerana potrošnja resursa te usporiti rast populacije u svijetu.

Zanimljivo je, piše britanski časopis Metro, da su stručnjaci koje je financirala NASA proveli višemjesečno istraživanje i potrošili mnogo novca kako bi zaključili da je teorija koju je u 18. stoljeću izložio engleski demograf i politički ekonomist Thomas Malthus - ispravna. Makar je Malthusova teorija odavno odbačena kao pogrešna, mnogi je smatraju ispravnom čak i danas i to u najrazvijenijim državama svijeta teulažu milijarde kako bi se usporio rast stanovništva Afrike, Azije i Južne Amerike.

17.03.2014. 14:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh