« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
COOL

Znanstvenici pronašli skriveni kontinent!

Kontinent je otkriven dok su pokušavali rekonstruirati evoluciju kompleksne geologije Mediterana, od visokih planinskih lanaca do morskih dubina sve od Španjolske do Irana

Malo se sakrio...
Malo se sakrio... (Arhiva)
Više o

kontinent

,

Velika Adria

Istraživači su otkrili da na Zemlji postoji skriveni kontinent, ali ovo nije priča o Atlantidi. Kontinent je otkriven dok su pokušavali rekonstruirati evoluciju kompleksne geologije Mediterana, od visokih planinskih lanaca do morskih dubina sve od Španjolske do Irana.

Kontinent veličine Grenlanda, nazvan Velika Adria (Greater Adria), odlomio se od sjeverne Afrike i završio zakopan duboko ispod južne Europe prije nekih 140 milijuna godina.

"Slobodno zaboravite Atlantidu," kaže Douwe Van Hinsbergen, autor studije i profesor na sveučilištu u Utrechtu. "Turisti već masovno ljetuju na izgubljenom kontinentu, Velikoj Adriji, a da to ni ne znaju."

Studija je objavljena ranije ovog mjeseca u znanstvenom časopisu Gondwana Researc, prenosi CNN.

"Većina planinskih lanaca koje smo analizirali nastala je od jednog kontinenta koji se odvojio od sjeverne Afrike prije više od 200 milijuna godina," rekao je Van Hinsbergen. "Jedini ostatak tog kontinenta proteže se od Torina, preko Jadrana, pa sve do pete talijanske čizme."

Kako to područje geolozi zovu Adria, znanstvenici u najnovijoj studiji su ovaj, prethodno nepoznati kontinent, odlučili nazvati Velika Adria.

Teorija ploča, koja objašnjava kako se formiraju oceani i kontinenti, za druga područja kaže da se one ne deformiraju dok se pomiču jedna pored druge na mjestima gdje postoje velike linije rasjeda.

Turska i Mediteran potpuno su druga priča.

"Najjednostavnije rečeno, ovo je geološki kaos. Ovdje je sve izvijeno, polomljeno i naslagano jedno na drugo," kaže Van Hinsbergen.

"Jedna Himalaja u usporedbi s ovim područjem je zapravo vrlo jednostavan sustav. Tamo možete slijediti par velikih linija rasjeda koje se protežu preko 2.000 kilometara."

U slučaju Velike Adrije, većina kontinenta skrivena je ispod površine plitkih mora, koraljnih grebena i sedimenta. Sedimenti su formirali stijene koje su ostrugane kada se Velika Adria podvukla pod južnu Europu. Te ostrugane stijene postale su planinski lanci - Alpe, Apenini, Balkan, Grčka i Turska.

"Planinski lanci najčešće nastaju podvlačenjem jedne ploče pod drugu," kaže Van Hinsbergen. "Istraživanjem smo otkrili puno o vulkanima i potresima, a ta znanja možemo primijeniti i drugdje. Čak možete do određene mjere i predvidjeti kako će neko područje izgledati u dalekoj budućnosti."

Koristeći poseban software za rekonstrukciju tektonskih ploča, znanstvenici su doslovno poskidali geološke slojeve i vratili se u prošlost da vide koliko drugačije su kontinenti izgledali u usporedbi s onime što vidimo na modernim kartama.

"Tim mapiranjem dobili smo sliku Velike Adrije, kao i neke manje blokove, koji su danas dio Rumunjske, sjeverne Turske i Armenije," kaže Van Hinsbergen. "Deformirane ostatke nekoliko najviših kilometara izgubljenog kontinenta još uvijek možemo pronaći u planinskim lancima. Ostatak te mase tektonske ploče, debljine nekih 100 kilometara, potopljen je u Zemljin plašt ispod južne Europe, gdje ga možemo nazrijeti do dubine od nekih 1.500 kilometara."

Ovo nije prvi put da su znanstvenici pronašli izgubljeni kontinent.

U siječnju 2017. otkriven je skriveni kontinent, ostatak superkontinenta Gondwane koji se počeo lomiti prije nekih 200 milijuna godina. Taj ostatak, prekriven lavom, sada se nalazi pod otokom Mauricijus u Indijskom oceanu.

Bušenjem u Tihom oceanu u rujnu 2017. saznalo se za još jedan izgubljeni kontinent, Zealandiju, koji se nalazi nekih kilometar ispod mora.

Dakle, Velika Adrija nije prvi izgubljeni kontinent koji je ponovno otkriven, a, ako ćemo suditi po istraživanjima u zadnjih par godina, vrlo vjerojatno neće biti ni posljednji.

25.09.2019. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh