« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
COOL

Znanstvenici pronašli šesto čulo u mozgu

Šesto čulo tema je mnogih knjiga i filmova, no radi se o prilično prozaičnom čulu koje postoji u našem mozgu, no ne radi baš ono što biste očekivali

Šesto se čulo bavi brojanjem ...
Šesto se čulo bavi brojanjem ... (FreeDigitalPhotos)
Više o

šesto čulo

,

čula

,

čulo za brojeve

Šesto čulo kao fraza trebat će promijeniti svoju svrhu u svakodnevnom govoru, jer su ga znanstvenici pronašli u mozgu i ne radi ono što bismo od njega očekivali.

Naime, već je odavno poznato gdje se u mozgu nalaze primarna čula poput dodira, sluha ili vida, a novim je istraživanjem određeno gdje se na topografskoj mapi mozga nalazi brojevno čulo, koje je, po definiciji, šesto.

Skeniranje mozga ljudi kojima su pokazivani određeni rasporedi točaka kojih je svaki puta bio drugi broj pokazalo je aktivnost u parijetalnom korteksu koji se nalazi u zadnjem dijelu mozga i to takvu da je manji broj točaka aktivirao jedan dio korteksa, a veći broj drugi dio.

Sve to je navelo znanstvenike na zaključak da se više kognitivne funkcije temelje na jednakim organizacijskim principima u mozgu kao i senzorni sustavi, što znači da bismo svaku takvu funkciju mogli nazvati čulom.

Eto, kad sljedeći put na televiziji bude film Šesto čulo, možete ekipi pred televizorom objasniti zašto naziv filma baš i nije točan.

08.09.2013. 13:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh