« Znanost
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
WTF?!

Znanstvenici odledili i aktivirali virus star 30 tisuća godina

Znanstvenici su uspjeli oživjeti virus star 30 tisuća godina koji je pronađen zamrznut u dubokim slojevima sibirskog trajnog ledenog pokrova, a koji je, nakon što se odledio, postao ponovno zarazan

Što ako se odlede opaki virusi?
Što ako se odlede opaki virusi? (Arhiva)
Više o

virus

,

zaleđeni virus

,

aktivacija virusa

Francuski znanstvenici kažu da virus ne predstavlja opasnost za ljude ili životinje, no i drugi virusi mogli bi se osloboditi otapanjem leda. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

'Ovo je prvi puta da smo vidjeli virus koji je još zarazan nakon toliko vremena', kazao je profesor Jean-Michel Claverie iz nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) s francuskog sveučilišta Aix-Marseille.

Virus Pithovirus sibericum pronađen je na dubini od 30 metara u zaleđenom tlu i pripada rodu divovskih virusa otkrivenih prije deset godina. Toliko su veliki da ih se, za razliku od drugih virusa, može vidjeti mikroskopom.

Virus koji je zadnji puta zarazio nekoga prije 30 tisuća godina u laboratorijskim je uvjetima oživio. Testovi pokazuju da napada jednostanične amebe, ali ne može zaraziti ljude ili životinje.

Znanstvenica Chantal Abergel sa CNRS-a kaže kako virus ulazi u stanicu amebe, umnožava se i na kraju ubije tu stanicu. On može uništiti amebu, no neće zaraziti ljudsku stanicu. Stručnjaci vjeruju da se u sibirskom ledenom pokrovu skrivaju i drugi virusi.

Claverie kaže kako bi, primjerice, drevni sojevi iskorijenjenih malih boginja mogli predstavljati opasnost.

05.03.2014. 09:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh