« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
LUDE BROJKE

Život na Zemlji je nastao puno prije nego što se misli?

Do sada su se najstarijim biljkama na Zemlji smatrali 1,2 milijarde godina stari fosili crvenih algi, koji su pronađeni na kanadskom Arktiku

Alge su se pojavile pred 1.6 milijardi godina?
Alge su se pojavile pred 1.6 milijardi godina? (Wikipedia)
Više o

biljke

,

alge

,

život na Zemlji

Fosili pronađeni u Indiji, stari 1,6 milijardi godina i nalik crvenim algama mogli bi biti najstarije biljke na svijetu, objavili su znanstevenici koji će zbog tog otkrića možda morati izmjeriti i vrijeme postanka života na zemlji.

Istraživači su u utorak te majušne, višestanične fosile opisali kao dvije vrste crvene alge koje su živjele u plićacima zajedno s bakterijama.

Do sada su se najstarijim biljkama na Zemlji smatrali 1,2 milijarde godina stari fosili crvenih algi, koji su pronađeni na kanadskom Arktiku.

Stručnjaci kažu da oblik fosila odgovara crvenoj algi, primitivnoj biljci koja se danas može naći na koraljnim grebenima. Jedan njezin oblik, poznat kao nori, uobičajeni je sastojak sushija.

"Sushi se mogao raditi prije 1,6 milijardi godina", našalila se geobiologinja iz Švedskog prirodoslovnog muzeja, koja je vodila studiju objavljenu u naučnom časopisu PLOS Biology.

Zemlja je nastala prije otprilike 4,5 milijardi godina. Dokazi upućuju na to da se život pojavio u obliku morske bakterije prije otprilike 3,7 do 4,2 milijarde godina. Tek mnogo kasnije u prapovijesnim morima pojavile su se biljke i naposljetku životinje.

Fosili su pronađeni u sedimentnim stijenama bogatim fosfatima u središnjem dijelu Indije. Ti drevni ostaci sadrže unutarstanične strukture koje su možda bile dijelovi mehanizma fotosinteze, procesa kojim biljke pretvaraju sunčevu svjetlost u kemijsku energiju.

Nuspojava fotosinteze je kisik, pa je pojava biljaka pomogla u stvaranju kisika u atmosferi bez kojeg život na Zemlji ne bi bio moguć. 

15.03.2017. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh