« ZOI 2010
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Žene su nam spasile čast

Od pet hrvatskih olimpijskih medalja četiri su osvojile žene, jednu Filip Ude

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

Blanka Vlašić

,

Olimpijske igre

,

Filip Ude

,

Usain Bolt

,

Michael Phelps

,

Snježana Pejčić

,

Martina Zubčić

,

Sandra Šarić

I dok se zbrajaju učinci ostvarenih rezultata na Olimpijskim igrama u Pekingu (ne samo sportskih!), rade usporedbe s prethodnima, obrađuju statistike i slično, svijet se u jednome slaže: Igre su obilježila dva čovjeka - Michael Phelps i Usain Bolt.
Svojim sportskim dostignućima, Amerikanac i Jamajčanin ostvarili su ono što prije njih nikad nitko nije. I vjerujemo za dugo, dugo vremena takvo postignuće ljudsko tijelo neće uspjeti ponoviti, a kamoli poboljšati.

Dva lica uspjeha

Plivač Phelps je zbirci od šest atenskih pridružio osam pekinških zlatnih medalja (uz sedam svjetskih rekorda) i po tome postao najtrofejniji olimpijac u povijesti. S druge strane atletičar Bolt najbrži je čovjek na svijetu, zlato na 100 i 200 te u štafeti 4x100 metara osvojio je uz postavljanje svjetskih rekorda. A Phelpsu je tek 23, Boltu godina manje. Kakve karijere!

Hrvatski olimpijci doma su donijeli pet odličja. Broj istovjetan onome od prije četiri godine, samo ovaj put bez najsjajnije medalje. Definitivno uspjeh, na koji se ipak gleda dvojako, prije svega zbog katastrofalnog učinka vaterpolista i podbačaja rukometaša.

Šesto i četvrto mjesto definitivno nije rezultat koji smo očekivali od svjetskih  vaterpolskih prvaka odnosno rukometaša koji su branili atensko zlato. Tom sivilu priključili su se plivači, prije svih Draganja i Jovanović, atletičarka Brkljačić, veslači braća Skelin...

No, ne treba očajavati. Sport je i ovaj put pokazao svu ljepotu, ali i okrutnost. Ono što treba učiniti jest sagledati zbog čega je došlo do podbačaja te učiniti sve da se uklone nedostaci.

No, Hrvatska je u Pekingu doživjela i lijepe trenutke. Na petim ljetnim igrama od neovisnosti osvojene su prve medalje u ženskoj konkurenciji. Snježana Pejčić, Martina Zubčić, Sandra Šarić i Blanka Vlašić u Pekingu su ispisale najljepšu hrvatsku sportsku priču.

I dok se od Blanke očekivala (zlatna) medalja, od preostale tri heroine očekivao se tek dobar nastup ‘pa što Bog da’.  A osvojeno je mnogo, streljaštvo, taekwondo i atletika dobili su prve olimpijske medalje. Taekwondo čak dvije bronce.

Hrvatskoj su olimpijsku čast spasile žene i to iz ‘malih’, neatraktivnih sportova s izuzetkom visašice Blanke. Heroinama se pridružio Filip Ude, srebrni na konju s hvataljkama, što je naša prva olimpijska medalja u gimnastici. 

Blanka pobrala simpatijeOsim sportskim uspjehom, Blanka Vlašić stekla je poklonike i izgledom. Tako je Dom Joly, ugledni kolumnist Independenta, u svojoj kolumni priznao kako su ga očarale zelene oči naše visašice te da je bio neizmjerno tužan nakon što je Blanki ispred nosa zlatnu medalju uzela ‘neugledna belgijska  naočarka’ Tia Hellebaut.     

Piše: Piše: Ato Kwamina Markin
28.08.2008. 20:38:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh