« ZOI 2010
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
kreću paraolimpijci

Završne pripreme uoči otvaranja POI

Od 6. do 17. rujna više od 4.000 paraolimpijaca na sportskim borilištima

Predaja Olimpijskog plamena za predstojeće POI
Predaja Olimpijskog plamena za predstojeće POI (AFP)
Više o

Ptičje gnijezdo

,

paraolimpijske igre

,

POI

Nacionalni stadion u Pekingu, poznatiji i kao "Ptičje gnijezdo", posljednjih se dana užurbano uređuje kako bi bio spreman za ceremoniju otvaranja 13. paraolimpijskih igara koje će se održati u Pekingu od 6. do 17. rujna i na kojima će nastupiti više od 4.000 sportaša iz 150 zemalja svijeta.

Osim uređenja okoliša stadiona i samog objekta u arhitektonskom čudu kojeg su projektirali Švicarci Jacques Herzog i Pierre de Meuron, inače autori poznate minhenske Allianz Arene i dobitnici najviše nagrade za arhitekturu Pritzker Price, po cijele dane traju i završne probe kako bi se ionako odlično uvježbani izvođači doveli do savršenstva.

Nakon što su zadivili svijet otvaranjem i zatvaranjem Olimpijskih igara domaćini najavljuju i spektakl za otvaranje Paraolimpijskih igara. Detalji cijelog "showa" su velika tajna, no može se očekivati jednako zadivljujući spektakl, barem ako je suditi po masi ljudi, brojnim rekvizitima i kostimima koji su uočljivi oko stadiona.

Pored 4.000 sportaša Paraolimpijske igre će okupiti i oko 2.500 trenera, instruktora i tehničkog osoblja, akreditirano je oko 4.000 novinara, a u prodaju je pušteno više od 1.5 milijuna ulaznica. Ulaznice su nešto jeftinije nego za vrijeme Olimpijskih igara, izuzev za ceremoniju otvaranja i zatvaranja. Za sada su rasprodane jedino sve ulaznice za atletiku i plivanje koji će se održati u "Ptičjem gnijezdu" i "Vodenoj kocki". Procjenjuje se da će pekinške POI trebati oko 30.000 dobrovoljaca, a prijavilo ih se više od 500.000.

Kako bi izbjegli neugodne slike s nekih olimpijskih borilišta na kojima su tribine bile poluprazne organizatori paraolimpijskih igara su osigurali 350.000 "organiziranih navijačkih skupina" koje će biti zadužene za dobru atmosferu na manje atraktivnim borilištima. (HINA)

31.08.2008. 12:25:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh