« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
BIZARNO... ILI?

Zasjati punim sjajem možete - kad umrete?

U svijetu postoji najmanje 5 tvrtki koje nude mogućnost izrade takve vrste dijamanta

Hmmm... zašto ne biste ovako izgledali nakon smrti?
Hmmm... zašto ne biste ovako izgledali nakon smrti? (Pexels)
Više o

dijamanti

,

kremacija

U većini zapadnih zemalja kremacija je uobičajeni način sahranjivanja pokojnika (očekuje se da će se do 2020. kremacijom sahraniti više od 50% pokojnika), a izgleda se da će to ubrzo postati i u ostatku svijeta.

No umjesto da sahrane svoje najbliže u urnama, sve veći broj obitelji pokojnika odlučuje se na jedan potpuno neuobičajeni pristup: pretvaranje pokojnikova praha u dijamante.
Ugljik je drugi najčešći element u ljudskom tijelu, a dijamanti se izrađuju od kristaliziranog ugljika. Znanstvenici su također nedavno usavršili umjetnu proizvodnju dijamanata, što je otvorilo vrata novom trendu.

U svijetu postoji najmanje 5 tvrtki koje nude mogućnost izrade takve vrste dijamanta, a najbliža nama je ujedno i najpoznatija u svijetu - tvrtka Algordanza iz Švicarske - koja nudi svoje usluge u čak 33 zemlje svijeta, a već je prodala preko 1 000 primjeraka dijamanata.

Glasnogovornica Algordanze, Christina Martoia, za Business Insider objasnila je svrhu takve vrste "kamena sjećanja": "Oni ljudima pružaju mogućnost da svoje pokojnike uvijek imaju uza se. Omogućujemo ljudima malo raodsti u njihovoj tuzi."

Većina dijamanata dolazi u svojoj prirodnoj, plavoj boji, no moguće ih je izraditi u boji po želji naručitelja.

Piše: Andrea Holi
23.09.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh